Home Dieta si sport Exercitii pentru limfedemul picioarelor

Exercitii pentru limfedemul picioarelor

132
SHARE
limfedem

Limfedemul picioarelor este o patologie complexa pe care trebuie sa o tratezi daca vrei sa previi agravarea situatiei. In cazul acestei afectiuni este, de asemenea, important sa iei masuri pentru a nu recidiva.

In continuarea articolului vom detalia cateva exercitii pentru limfedemul picioarelor pe care le poti efectua chiar si acasa, pentru a ameliora aceasta afectiune. Acestea sunt exercitii care trebuie insotite de o abordare multidisciplinara. Asta inseamna ca necesita constanta si asocierea cu alte rutine sanatoase.

Exercitii pentru limfedemul picioarelor

vacante perfecte

Incepem cu cateva exercitii pe care le poti face pentru a preveni aparitia limfedemului piciorului.
In cazul in care ai deja afectiunea si vrei sa o tratezi, exercitiile trebuie facute incet si nu ar trebui sa provoace niciodata durere. Daca simti durere, trebuie sa incetezi efectuarea lor.

  1. Incepe prin simpla sprijinire a labei piciorului afectat pe o minge de tenis. Pune o usoara presiune pe minge si rostogoleste-o inainte si inapoi. Aceasta miscare activeaza punctele talpii, aflate in conexiune directa cu fiecare organ din corp.
  2. In continuare, iti propunem un traseu de mers pe jos. Alterneaza mersul normal, mersul pe varful picioarelor si mersul pe calcaie. Fa cate o tura dus intors (pana la cel mai indepartat punct din casa) din fiecare mers si repeta traseul de trei ori. Inainte de a incepe fiecare tura, relaxeaza-ti muschii cateva secunde.
  3. Pentru a lucra putin forta musculara, fa serii de cate 10 genuflexiuni, finalizand fiecare serie cu izometrie in pozitie de genuflexiune cu spatele lipit de perete timp de 30 de secunde. Ia pauza dupa fiecare set finalizat cu izometrie.

Citeste si: Metoda Nunchi, tehnica coreeana pentru a fi fericita

Urmatorul set de exercitii este menit sa fie realizat in pozitie culcata. Astfel, intinde-te pe spate, pe o suprafata confortabila, dar ferma. Poti face exercitiile in pat sau pe canapea, dar ar fi de preferat sa le realizezi pe o saltea speciala de sport.

  1. Din pozitie intinsa, indoaie genunchiul drept si adu laba piciorului pana aproape de sezut, apoi revino la pozitia intins. Efectueaza miscarea si cu stangul. Reia seria de 10 ori pe fiecare picior, alternativ.
  2. Al doilea exercitiu implica sa pui o minge de tenis sub genunchiul piciorului afectat. Pune o usoara presiune pe ea si mentine cateva secunde inainte de a relaxa piciorul.
  3. Pentru al treilea exercitiu din pozitie culcata, ridica piciorul afectat de la sol, mentinand genunchiul drept. Incepe cu 10 ridicari la 45 grade, apoi 10 ridicari aproape de 90 grade (caz in care piciorul va fi perpendicular pe sol). La seria a doua, adauga o rotire de glezna cand piciorul este ridicat, inainte de a reveni pe sol. Practic, ridici piciorul la 45 grade (cu genunchiul intins), efectuezi rotirea de glezna si abia apoi revii cu piciorul pe sol.

Este, de asemenea, important de mentionat ca este extrem de benefic sa efectuezi exercitii aerobice pentru trunchiul superior. Aceste exercitii vor avea o dubla functie, desi pare ca nu ataci direct problema. Pe de o parte, pierzi in greutate, ceea ce ajuta la prevenirea aparitiei limfedemului si a severitatii acestuia in viitor. Si pe de alta parte, lucreaza la respiratia profunda, care ajuta la absorbtia limfei si previne acumularea acesteia.

Cat trebuie sa te antrenezi pentru limfedemul picioarelor?

Dupa cum ai putut observa, exercitiile propuse sunt foarte simplu de efectuat. Acest lucru se datoreaza faptului ca limfedemele sunt simptome complexe cu care trebuie sa fii atenta.

Prin urmare, este indicat sa incepi sa faci exercitiile incet, odihnindu-te intre fiecare serii si oprindu-te daca observi orice nivel de durere. De asemenea, retine ca sunt exercitii generale. Pentru anumite cazuri sunt recomandate doar unele dintre ele, caz in care este bine sa ai sprijin medical. Fa exercitiile cu regularitate, pentru a preveni aceasta afectiune sau pentru a-i ameliora starea.

Acestea fiind spuse, simplitatea si impactul scazut al exercitiilor mentionate in acest articol nu ar trebui sa fie problematice. In cele din urma, in timpul efectuarii acestora, este important sa acorzi atentie si altor parti ale corpului.

Citeste si: Exercitii care imbunatatesc flexibilitatea spatelui

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.