Home Lifestyle Metoda Nunchi, tehnica coreeana pentru a fi fericita

Metoda Nunchi, tehnica coreeana pentru a fi fericita

156
SHARE
metoda nunchi

Atingerea fericirii este un scop universal, impartasit de toate fiintele umane. Cu toate acestea, nu exista o cale unica pentru a ajunge la aceasta realizare. Diferite curente, autori si discipline isi propun o serie de metode. Dar, dincolo de aceasta, la nivel cultural, fiecare tara are propriul concept de fericire si interpretarea ei asupra modului de a o atinge. In acest articol vorbim despre perspectiva coreeana asupra fericirii, respectiv despre metoda Nunchi.

Termenul Nunchi sau Noonchi inseamna „puterea ochilor”. Desi aceasta traducere literala suna confuz si nu ofera multe informatii, ea poate fi inteleasa cu adevarat ca „abilitatea de a vedea dincolo de aparent si de a obtine o intelegere profunda a ceea ce se intampla in jurul tau”.

vacante perfecte

Cu alte cuvinte, este abilitatea de a intui, percepe si intelege lumea interna a celuilalt, gandurile si emotiile sale si de a actiona in consecinta. Este un concept foarte apropiat de empatie si inteligenta emotionala. Acesta din urma este un construct propus si popularizat de Daniel Goleman in anii 1990).

Metoda Nunchi este o practica coreeana ancestrala, prezenta din timpuri imemoriale in imaginatia colectiva. Metoda este popularizata inca din copilarie, fiind considerata la fel de importanta ca cititul si scrisul. Deci, mai mult decat o sugestie sau un curent, este un imperativ social.

Citeste si: Posturi yoga ideale pentru zona lombara

In societatea coreeana, este esential sa stii sa citesti lumea emotionala a celorlalti. De ce? Pentru a obtine succesul in munca si viala sociala.

Cum sa aplici metoda Nunchi?

Metoda Nunchi te invita sa consideri in orice moment ca, la fel ca tine, si ceilalti au propriile ganduri, opinii si emotii si ca trebuie sa tii cont de ele. Ea fuge de abordarile individualiste si egoiste. Mai mult, te indeamna sa privesti dincolo de tine insuti pentru a intelege perspectiva celorlalti.

Aceasta capacitate de a deduce starile mentale ale altor oameni face parte din asa-numita „Teorie a mintii”. Se dezvolta in jurul varstei de 4 ani si le permite copiilor sa inteleaga ca ceilalti au propriul punct de vedere, diferit de al lor, si sa le atribuie ganduri si emotii.

In ciuda faptului ca este o abilitate naturala a omului, care se dezvolta pe masura ce maturizarea cognitiva progreseaza, este important sa o exersezi. Pentru a face acest lucru, trebuie (in principal) sa pui in practica urmatoarele doua strategii:

Atentie la limbajul non-verbal

Elementele non-verbale ale comunicarii ne ofera informatii de nepretuit despre ceea ce gandeste sau simte celalalt. Pozitia corpului, gesturile, tonul vocii, toate acestea ne ghideaza spre intelegerea lumii sale interne. A sti sa fii atenta la aceste semne este o arta pe care trebuie sa o perfectionezi.

Desi aceasta abilitate este utila in orice situatie de interactiune sociala, este utila mai ales daca interactionezi cu copii sau persoane non-verbale. Atunci cand limbajul nu este disponibil ca mijloc de comunicare, aceste semne sunt esentiale pentru a intelege si a raspunde nevoilor celuilalt.
In plus, trebuie sa iei in considerare si contextul pentru a-ti crea o imagine globala si a ajunge la o intelegere.

Ascultare activa

Pe langa limbajul non-verbal, este esential sa dezvolti capacitatea de a asculta. Dar sa o faci cu daruire si interes real. Daca asculti oamenii, ei adesea spun clar ce simt si gandesc.

Suntem atat de preocupati de propriul nostru punct de vedere incat ne gandim doar la ceea ce vom raspunde inainte de a ne acorda timp sa ascultam si sa-l intelegem cu adevarat pe celalalt! Ascultarea activa este cruciala pentru aplicarea metodei Nunchi. Ea este usa spre lumea interna a unei persoane pe care incercam sa o descoperim si sa o intelegem.

Citeste: 10 valori ale unei familii fericite

Metoda Nunchi: tehnica care te ajuta sa fii mai fericita

Te intrebi probabil cum te poate ajuta, la nivel individual, aceasta tehnica. Perfectionarea acestei arte poate deschide multe usi pentru tine. Metoda Nunchi te ajuta sa creezi legaturi de incredere, sa relationezi mai bine cu ceilalti si sa eviti situatiile nefericite.

Plasand nevoile altora la acelasi nivel cu ale tale, intelegandu-le emotiile si gandurile, vei naviga in lumea sociala cu multa usurinta. Acest lucru te poate ajuta sa-ti consolidezi relatiile familiale si profesionale. De asemenea, poti sa obtii promovari la serviciu si sa castigi aprecierea celorlalti. Prin urmare, relatiile tale vor fi mai pline si mai satisfacatoare.

Pe scurt, metoda Nunchi iti poate imbunatati semnificativ starea de bine si te poate aduce mai aproape de atingerea obiectivelor tale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.