Home Lifestyle Kakebo – Metoda japoneza care te ajuta sa economisesti bani

Kakebo – Metoda japoneza care te ajuta sa economisesti bani

2199
SHARE

Urmarirea cheltuielilor intr-un anumit interval de timp te ajuta sa afli pe ce anume iti cheltuiesti banii si cum ai putea sa iti eficientizezi cheltuielile. 

Pentru multe persoane economisirea pare ceva imposibil. Cheltuielile de uz casnic, distractiile, cresterea neprevazuta a preturilor serviciilor insumeaza mai tot salariul lunar.

vacante perfecte

In Japonia, cunoscuta ca cea mai tehnologizata tara din lume, exista o traditie ce dateaza inca din 1904 si continua sa fie cea mai eficienta metoda de economisire, mai ales cand vine vorba despre cheltuielile de uz casnic. Initiatoarea sa este Motoko Hani, cea care a inaugurat si primul Institut de Invatamant Superior dedicat femeilor, din Japonia. In calitate de jurnalist, Motoko Hani a creat, in 1903, si ceea ce avea sa devina prima revista pentru femei din Japonia (Fujin no tomo).

Metoda japoneza de economisire poarta numele de kakebo si este utilizata ca un registru de conturi, care te ajuta in organizarea banilor.

Kakebo este o agenda in care iti notezi absolut toate veniturile si cheltuielile, iar la final de luna poti analiza situatia contului tau si poti deveni mai constient de ceea ce este cu adevarat necesar si la ce poti renunta.

Cum functioneaza kakebo – metoda japoneza de economisire?

  • metoda incepe la inceputul lunii, prin mentionarea cheltuielilor fixe si a veniturilor pe care le vei primi in luna respectiva.
  • din aceste date, scazi cheltuielile pentru serviciile de baza si alimente.
  • daca vrei sa economisesti, trebuie sa inregistrezi aceasta „cheltuiala„ din acest stadiu, la inceput de luna.
  • de-a lungul lunii trebuie sa notezi toate cheltuielile zilnice sau saptamanale, iar cel mai usor mod este sa ai toate bonurile la indemana sau sa notezi cheltuiala imediat ce o faci.

kakebo, metoda de economisire japoneza

Agenda Kakebo este divizata in mai multe categorii: alimente, transport, sanatate, casa, timp liber, urgente. Avand toate aceste inregistrari, poti analiza pe ce anume cheltuiesti cei mai multi bani si unde ai putea eficientiza, pentru a economisi mai mult.

De asemenea, mentinerea acestui jurnal te poate ajuta sa-ti stabilesti un obiectiv mai indraznet pentru luna urmatoare.

Eficacitatea acestei metode de economisire depinde de responsabilitate si de vointa ta. Trebuie sa iti pastrezi constanta si sa fii decisiva. Daca intr-o luna ti-ai propus sa nu cumperi haine, poti lua acest lucru ca un obiectiv principal al lunii respective.

Asadar, fie ca foloseste Kakebo sau o agenda personala, important este sa fii hotarata sa economisesti si sa renunti la cheltuielile inutile, care, de cele mai multe ori, ne hranesc doar o nevoie superficiala.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.