Home Dieta si sport Verdețuri de primăvară pe care trebuie să le incluzi în dietă

Verdețuri de primăvară pe care trebuie să le incluzi în dietă

283
SHARE
verdeturi de primavara (2)

Primăvara e anotimpul reînnoirii, e dătător de energie și ne oferă din belșug ocazia de a ne hrăni trupul, sufletul și de a ne păstra o sănătate optimă. În acest sezon, numeroase verdețuri se îțesc din pământul roditor. Ele sunt darul naturii pentru noi, iar noi trebuie să le apreciem și să ne bucurăm de gustul lor unic, bogat, împlinitor.

Dar să nu mai zăbovim, iată mai jos lista noastră cu verdețuri de primăvară care-ți asigură mese hrănitoare și diversificate:

  • Ștevie – această plantă perenă crește peste tot în România și se consumă cu preponderență primăvara, când frunzele sunt tinere și pline de nutrienți. Gustul dulce-acrișor face ca ștevia să poată fi integrată în numeroase rețete, precum: omletă, salată asortată, ciorbă acră, mâncare de ștevie cu outartă cu brânză, tartă cu legume, etc.. Bunicii noștri, care erau familiarizați cu mâncarea de ștevie și cea de urzici, ne ademeneau mereu să mâncăm aceste verdețuri căci ele „ne schimbă sângele„. Se refereau desigur la faptul că ele sunt pline de nutrienți, ne întineresc și întăresc organismul. Ștevia este bogată în vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, potasiu, magneziu, calciu și zinc. De asemenea, ea conține fibre, atât de necesare pentru funcționarea optimă a sistemului digestiv și nu numai. Toate acestea întăresc sistemul imunitar, reduc inflamația, au efect antioxidant, îmbunătățesc vederea și aspectul pielii.
  • Lobodă – unul dintre aspectele pe care credem că ar trebui să le reții despre lobodă este că aceasta conține o cantitate mare de Vitamina C, de două ori mai mare decât cea furnizată de lămâie. Pe lângă aceasta, loboda furnizează și fier, calciu, magneziu, potasiu, vitamina B2 şi vitamina K. Este bogată în fibre, ca toate verdețurile, dar conține și proteine. În mod uzual, această plantă este consumată în salate și în ciorba acră. Trebuie să o incluzi în meniul tău primăvara aceasta și să-ți trezești la viață organismul!
  • Leurdă – cunoscută și sub numele de „usturoi sălbatic„, leurda are proprietăți similare cu cele ale usturoiului. Componentul principal din leurdă este chiar sulfura de alil, care dă gustul specific de usturoi. Dar ea mai conţine și Vitaminele A, B şi C, săruri minerale, calciu, fier, fosfor și magneziu. Consumată în salată, leurda acționează ca un panaceu în numeroase afecțiuni. Reglează nivelul de colesterol, îmbunătățește funcționarea sistemului cardiovascular, reglează tensiunea arterială, ameliorează reumatismul, acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale leurdei.
  • Urzici – e cineva care nu iubește mâncarea de urzici cu usturoi? Dacă răspunsul este „da”, atunci sigur trebuie să mai dai niște șanse acestei plante. Măcar o dată, de două ori pe an, primăvara, să te înfrupți din bunătatea asta. Urzicile conțin minerale (potasiu, zinc, magneziu, calciu), flavonoizi ce luptă împotriva radicalilor liberi, proteine, vitamine (A, B1, B5, K). Toate aceste componente au efecte benefice împotriva reumatismului, elimină constipația, stimulează creșterea părului, menține sănătatea tractului urinar.
  • Spanac – în zilele noastre, îl găsim pe tot parcursul anului. Dar, dacă nu obișnuiești să îl incluzi prea des în dietă, primăvara trebuie să profiți de beneficiile lui. Îl poți pune în omletă, în tartele de brânză și legume/quiche lorraine, smoothies sau în salate. Astfel, vei furniza organismului numeroși nutrienți, precum: Vitaminele A, C și K, acid folic, fier și calciu. Consumul de spanac previne constipația și oferă sațietate, reduce nivelul zahărului din sânge, previne afecțiunile cardiovasculare și menține sănătatea părului și a pielii.
vacante perfecte

Mai ai vreun dubiu că trebuie să incluzi în dietă toate aceste verdețuri de primăvară? Și nici nu trebuie să le cauți îndelung, căci le poți primi la ușă, trebuie doar să le comanzi online pe https://fermierbun.ro. Ele sunt alese cu grijă direct de la producători, pentru a-ți oferi alimente proaspete zi de zi, crescute în condiții de mediu sănătoase. 🙂

(articol sponsorizat)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.