Proteina din soia este una dintre cele mai complete si benefice proteine vegetale. Citeste articolul pana la capat ca sa afli toate beneficiile pe care aceasta le are pentru organism!
Soia este o specie din familia leguminoaselor si este cultivata din cele mai vechi timpuri pentru consumul uman. Cerealele si produsele sale secundare, cum ar fi laptele si tofu, au devenit simboluri ale miscarilor vegetariene si vegane. De ce? Acest aliment este o sursa completa de aminoacizi esentiali care au un impact pozitiv asupra functiilor vitale ale organismului.
Asadar, proteina din soia este o proteina de inalta calitate. Ea se remarca prin faptul ca este principala sursa de aminoacizi vegetali, fiind ideala pentru a inlocui alimentele proteice de origine animala.
Spre deosebire de proteinele animale, proteina din soia nu contine colesterol, grasimi saturate si alte elemente daunatoare sanatatii. In plus, este potrivita pentru cei care au intoleranta la lactoza si poate inlocui cu succes carnea.
Care sunt beneficiile consumului de proteina din soia?
Consumul de proteina din soia este eficient pentru intretinerea si refacerea muschilor dupa antrenamentul fizic, ceea ce favorizeaza formarea masei musculare. In plus, are o valoare energetica ridicata si sustine functii importante precum sinteza hormonala si absorbtia nutrientilor.
Spre deosebire de alte alimente cu proteine vegetale, soia ofera toti aminoacizii esentiali si neesentiali. Dintre acestea, merita evidentiati: triptofan, metionina, isoleucina, leucina, histidina, treonina, fenilalanina, cisteina, arginina, lizina, glicine.
In plus, ofera flavonoide, izoflavonoide, acid fenolic si alte componente cu efecte antioxidante. Din acest motiv, includerea acestui aliment in dieta protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi si sustine pierderea in greutate.
Beneficiile proteinei din soia
Asa cum reiese si din randurile de mai sus, beneficiile proteinei din soia sustin alimentatia sportivilor sau pasionatilor de fitness. De fapt, a devenit una dintre alternativele la proteinele din zer, mai ales pentru cei care doresc sa urmeze o dieta vegana.
Imbunatateste dieta
Unul dintre cele mai proeminente beneficii ale proteinei din soia este capacitatea sa de a imbunatati digestia. Datorita aportului sau ridicat de vitamine din grupa B, aceasta este implicata in procesele enzimatice care ajuta la un proces digestiv optim.
In plus, participa la sinteza acizilor grasi si ajuta la optimizarea functionarii sistemului imunitar. Cel mai bun lucru este ca nu contine lactoza si previne crizele inflamatorii la nivelul intestinului.
Regleaza colesterolul
Datorita continutului de lecitina, aceasta proteina vegetala poate ajuta la controlul nivelului ridicat de colesterol. De fapt, creste segregarea colesterolului bun (HDL) recunoscut pentru capacitatea sa de a elimina lipidele daunatoare din artere.
Citeste si: Carotenoizi, ce rol au pentru sanatatea ta?
Sprijina formarea masei musculare
Datorita aportului echilibrat de aminoacizi esentiali, proteina din soia este ideala pentru mentinerea si cresterea masei musculare. Asimilarea sa in organism ajuta la reducerea defalcarii fibrelor musculare si previne oboseala dupa antrenament.
Lupta impotriva supraponderalitatii
Proteina din soia este un supliment excelent pentru persoanele supraponderale. Deoarece stimuleaza consumul de energie si favorizeaza formarea masei slabe, consumul sau se recomanda obtinerea unui indice de masa corporala sanatos.
Soia nu este un produs miracol pentru a slabi. De aceea, pentru a-i vedea efectele trebuie sa urmezi o dieta in functie de nevoile organismului tau.
Previne retentia de lichide
Potasiul continut in soia ajuta la contracararea excesului de sodiu pentru a preveni retentia de lichide. Dupa cum stii, aceasta problema afecteaza sanatatea muschilor si afecteaza cresterea in greutate.
Citeste si: Ce este silimarina si care sunt beneficiile ei?
Dezavantajele proteinei din soia
Beneficiile proteinei din soia dau motive suficiente pentru a o adauga in dieta. Cu toate acestea, dezavantajele sale nu trebuie trecute cu vederea. Citeste randurile urmatoare ca sa afli care sunt acestea!
- Poate perturba sistemul endocrin datorita continutului sau de genisteine. Aceasta proteina afecteaza functiile pancreasului si ale tiroidei.
- In cazul barbatilor, afecteaza calitatea spermei si scade nivelul de androgeni.
- Poate afecta modificarile hormonale datorita continutului sau de fitoestrogeni.
- Proteina din soia poate provoca tulburari alergice si, in unele cazuri, provoaca alopecie.
Cauti o alternativa vegetala pentru a obtine suficiente proteine? Nu exclude aceasta optiune. Desi este important sa iei in considerare dezavantajele sale, acestea apar destul de rar. Daca totusi ai dubii, consulta medicul sau nutritionistul tau de incredere!