Home Sanatate Ce este silimarina si care sunt beneficiile ei?

Ce este silimarina si care sunt beneficiile ei?

4384
SHARE
silimarina beneficii sanatate

Silimarina este un complex de flavonoide (silibina, silidianina, silicristina) extras din semintele de armurariu. Planta este cunoscuta si sub denumirea de ciulinul laptelui, ciulinul sfant, argintica de gradina, scai sau scaiete. Semintele si frunzele plantei pot fi consumate fie sub forma de pilule, pulbere, tinctura, extract sau ceai. Semintele pot fi consumate si crude, dar se pare ca oamenii prefera sa ia sub forma de extract sau supliment alimentar. Practic, acest ciulin este cunoscut de mai bine de 2000 de ani. Medicul grec si botanistul Dioscorides a fost primul care a descris proprietatile vindecatoare ale acestei plante in anul 40 d.Hr. Planta este capabila sa stimuleze functia digestiva, ajutand la formarea de enzime, cresterea productiei biliare, diminuarea inflamatiei.

Uite ce beneficii extraordinare are silimarina:

Detoxifierea si sanatatea ficatului. Ajuta la reconstruirea celulelor hepatice si este eficienta mai ales in inversarea naturala a efectelor nocive ale consumului de alcool, ale pesticidelor din alimente, ale metalelor grele si ale poluarii. Silimarina a fost aprobata ca tratament terapeutic pentru diferite afectiuni hepatice, icter, psoriazis, hepatita si altele. Specialistii spun ca in cazul in care nu suferi de leziuni hepatice sau de boli de ficat, silimarina contribuie la imbunatatirea functiei hepatice, ajutand ficatul sa elimine toxinele din corp.

vacante perfecte

Actioneaza impotriva cancerului. Silimarina este asociata cu scaderea riscului de dezvoltare a cancerului prin stimularea sistemului imunitar, combaterea leziunilor ADN si inversarea cresterii tumorilor canceroase. In urma unor studii efectuate in 2007, s-a descoperit ca exista dovezi puternice pentru efectele hepatoprotectoare si anticancerigene ale silimarinei – inhibarea cresterii celulelor canceroase.

Reduce nivelul crescut de colesterol. Fiind un puternic antiinflamator, poate ajuta la scaderea nivelului ridicat de colesterol, la curatarea sangelui si la prevenirea deteriorarii arterelor.

Ajuta la prevenirea diabetului zaharat. Potrivit Institutului National de Sanatate, silimarina poate ajuta la controlul simptomelor diabetului, datorita proprietatilor sale antioxidante. Studiile au aratat ca, la pacientii cu diabet zaharat care au primit extract de silimarina timp de patru saptamani, nivelul de glucoza din sange s-a imbunatatit semnificativ in comparatie cu pacientii care n-au luat acest extract.

Silimarina ajuta la prevenirea aparitiei calculilor biliari.

Deoarece ficatul si alte organe digestive – cum ar fi vezica biliara, pancreasul, intestinele si rinichii – lucreaza impreuna pentru a imbunatati sanatatea ficatului, s-a dovedit ca silimarina este eficienta in prevenirea aparitiei calculilor biliari si a pietrelor la rinichi.

Imbunatateste sanatatea pielii, datorita proprietatilor sale antioxidante; reduce semnele imbatranirii. Aceleasi proprietati antioxidante sunt utile pentru mentinerea sanatatii ochilor, a articulatiilor si a muschilor.

Reactii adverse? Silimarina are foarte putine reactii secundare adverse (de obicei, un efect laxativ usor), insa, in anumite situatii, poate interfera cu eficacitatea unor medicamente folosite pentru pacientii cu cancer. Asta inseamna ca dozajul trebuie sa fie cel potrivit pentru a lupta eficient impotriva cancerului.

 

Surse folosite: 1, 2, 3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.