Home Sanatate Ulcerul gastric – ce este, cauze ale aparitiei, preventie, tratament

Ulcerul gastric – ce este, cauze ale aparitiei, preventie, tratament

1999
SHARE
ulcer gastric preventie tratamentulcer gastric preventie tratament

Ulcerul gastric este cauzat de un dezechilibru intre acidul gastric, o enzima numita pepsina si apararea naturala a mucoasei stomacului. Acest dezechilibru duce la inflamatie, care poate fi agravata de aspirina si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul.

Simptomele unui ulcer gastric sunt destul de simplu de identificat. Ulcerul gastric pare ceva banal, dar nu este deloc banal, poate duce la complicatii grave daca nu este tratat corespunzator.

vacante perfecte

Simptomele unui ulcer gastric sunt aproape opuse fata de simptomele ulcerului duodenal – principalele diferente fiind observate in functie de momentul si severitatea durerii:

  • Ulcerul gastric provoaca, in general, o durere de stomac adesea imediat dupa masa
  • Dupa ce mananci ceva, se poate observa, de cele mai multe ori, o crestere a durerii; dar si cand nu mananci poate aparea durerea
  • Consumul de alimente nu va usura durerea, ca in cazul altui tip de ulcer
  • Indigestie si arsuri la stomac sau acid reflux
  • Durere in zona abdomenului
  • Episoade de greata
  • Pierdere considerabila a poftei de mancare
  • Pierdere in greutate neplanificata
  • Un alt simptom mai putin obisnuit al unui ulcer gastric este faptul ca aproximativ 3 din 10 persoane se trezesc noaptea din cauza durerilor de stomac – se intampla, de obicei, la 3-4 ore dupa masa. Uneori, durerea ulcerului poate radia in spate sau in piept, iar unii oameni cred ca au un atac de cord.

Insa, uneori, ulcerul nu produce simptome. Este posibil sa nu-ti dai seama ca ai ulcer pana cand vei descoperi episoade de sangerare nedureroasa (se observa prin scaunele de culoare neagra) si anemie. Daca ulcerul este deja in stadiu avansat, pot fi identificate episoade repetate de sangerare. Te simti ametit sau ai senzatia de lesin uneori? Ametelile si lesinul se datoreaza unei pierderi de sange. Un ulcer hemoragic este o urgenta medicala! Nu pierde timpul si mergi la doctor pentru a primi tratament adecvat imediat!

De ce nu sunt bune medicamentele antiacide?

Majoritatea oamenilor incearca un tratament antiacid peste noapte, sperand ca vor vindeca astfel ulcerul gastric si ca vor scapa de medic. Specialistii spun ca medicamentele antiacidele ofera doar ajutor temporar si sfarsesc prin a face mai mult rau decat bine. Ele actioneaza prin reducerea cantitatii de acid pe care stomacul o produce. Suna bine, dar ai grija ca prin blocarea sau reducerea productiei de acid gastric, se reduce eficacitatea sistemului digestiv. Nivelurile normale de acid gastric sunt absolut necesare pentru digerarea corecta a proteinelor si pentru a permite corpului sa absoarba vitamine si minerale. Atunci cand nu exista suficient acid in stomac, proteinele si vitaminele din alimentele pe care le mananci nu pot fi absorbite in mod corespunzator si acest lucru duce la subnutritie si la slabirea sistemului imunitar, declansand alte boli. Mentinerea nivelului corect de acid gastric protejeaza prin uciderea ciupercilor daunatoare, a bacteriilor gasite in alimentele consumate. Prin suprimarea nivelurilor si a echilibrului acidului din stomac devii mai sensibil la intoxicatii alimentare, paraziti si alte probleme, inclusiv ulcer peptic.

Cauza principala: o bacterie numita Helicobacter Pylori (H. pylori)

Este bine sa tratezi cauza, nicidecum simptomele. Iar cauza principala a tuturor tipurilor de ulcer de stomac este Helicobacter Pylori; din pacate, devine din ce in ce mai rezistenta la cele mai utilizate tratamente. Multi pacienti au efectuat mai mult de 4 tratamente cu acelasi tratament (antibiotic) si n-au scapat de ulcer gastric si H. pylori. Tot specialistii spun ca 65% dintre pacientii cu H. pylori sunt infectati, in acelasi timp, cu Candida Albicans si nici macar nu stiu asta, iar majoritatea medicilor petrec mai mult timp tratand efectele secundare ale medicamentelor pe care tot ei le-au prescris, decat sa trateze ulcerul gastric. Iar diagnosticarea corecta a Helicobacter Pylori este foarte importanta. Singura modalitate de a scapa de ulcerul gastric cauzat de o infectie cu H. pylori este de a trata cauza. In SUA, in fiecare an, aproape 6000 de persoane mor din cauza complicatiilor generate de ulcer.

Alte cauze: gastrita cronica, fumatul, ventilatia mecanica, anumite probleme de coagulare a sangelui.

Metode de prevenire:

  • Redu consumul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul. Daca trebuie totusi sa le iei, mananca bine inainte sau ia si medicamente care protejeaza mucoasa stomacala.
  • Evita bauturile carbogazoase, cele cu cofeina si alcoolul. Acestea pot agrava simptomele.
  • Evita alimentele acide cum ar fi citricele; evita ardeiul iute, ciocolata, produsele prajite.
  • Renunta la fumat.
  • Redu stresul.

Remedii naturale pentru ulcer gastric:

  • Alimentele si bauturile bogate in flavonoide – soia, legume, struguri rosii, mere, fructe de padure, ceaiuri, in special ceaiul verde – pot ajuta organismul sa lupte impotriva bacteriei H. pylori. Flavonoidele sunt denumite “gastroprotective”, ceea ce inseamna ca apara mucoasa stomacului. Potrivit Institutului Linus Pauling, nu exista efecte secundare ale consumului de flavonoide in cantitatea gasita intr-o alimentatie tipica, dar cantitati mai mari de flavonoide ar putea interfera cu coagularea sangelui. Daca iei astfel de medicamente, ar fi bine sa intrebi mai intai doctorul.
  • Probioticele sunt bacteriile vii care asigura microorganisme sanatoase si importante pentru tractul digestiv. Ele sunt prezente in multe alimente comune si, in special, in alimente fermentate: zer, iaurt, chefir. De asemenea, poti lua probiotice ca suplimente alimentare. Studiile au aratat ca probioticele pot fi utile in eliminarea H. pylori si cresterea ratei de recuperare a persoanelor cu ulcer atunci cand sunt adaugate la regimul traditional de antibiotice.
  • In functie de planta din care provine, mierea poate contine pana la 200 de elemente, inclusiv polifenoli si alti antioxidanti, dar este si un antibacterian puternic; s-a dovedit ca inhiba dezvoltarea H. pylori.
  • S-a demonstrat ca extractul de usturoi inhiba cresterea H. pylori.
  • S-a demonstrat ca ajuta la scaderea infectiilor tractului urinar. Extractul ajuta si la combaterea H. pylori. Poti bea suc de merisor sau poti lua suplimente cu merisor. Insa o cantitate prea mare poate provoca disconfort stomacal si intestinal din cauza continutului ridicat de zahar.
  • Fructe, legume si cereale integrale. Potrivit Clinicii Mayo, o dieta bogata in vitamine, polifenoli si antioxidanti poate ajuta organismul sa vindece ulcerul: rozmarin uscat, seminte de in, oregano, ciocolata neagra, afine, zmeura, capsuni si mure, masline negre.
  • Masticul reprezinta rasina unui arbore cultivat in zona mediterana. Studiile privind eficacitatea masticului la infectia cu H. pylori nu sunt concludente, totusi mestecarea gumei cu mastic ar putea ajuta la lupta impotriva H. pylori, aceasta nefiind asociata cu niciun efect secundar.

Surse folosite: 1, 2, 3, 4, 5, 6

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.