Nu e viață fără legume la masă! Și chiar așa e, roadele pământului sunt cele care ne mențin energia și sănătatea. Fiecare sezon ne răsfață cu aromele sale, iar vara este unul dintre cele mai bogate. Sezonul acesta cu soare dogoritor ne dă roade menite să ne răcorească. Despre acestea scriem în acest articol și sperăm că le vei include negreșit în alimentația ta. Așa că, hai să începem:
Fasole galbenă păstăi – rodește în iunie-iulie, în funcție de clima locului, și e potrivită pentru numeroase rețete: păstăi călite cu mujdei de usturoi, tocăniță de păstăi, salată cu fasole verde păstăi. Această legumă are o mulțime de nutrienți, precum vitaminele A, K și C, fibre, fier, etc. Toate acestea contribuie la funcționarea optimă a sistemului cardiovascular, reduc nivelul colesterolului rău din organism și stresul oxidativ. Pe lângă faptul că poate fi consumată proaspătă, fasole păstăi poate fi tăiată și ținută la congelator pentru iarnă. Iar atunci poate fi adăugată la ciorbe sau pregătite tocănițe cu roșii tocate și bucăți de pui.
Dovlecei – tot varase îțesc și ei de după frunzele bogate. Oricând ai un dovelecel în casă, știi că poți pregăti o mâncare gustoasă. Pot fi pregătiți pané cu pesmet și ou, pot înlocui cartofii într-o ciorbă acră, pot fi puși cu alte legume la cuptor, pot fi umpluți cu carne sau cu orez. Deja ai câteva rețete savuroase de încercat și ai face bine să te înfrupți din ei, căci sunt plini de nutrienți. Dovleceii sunt bogați în antioxidanți, sunt o sursă importantă de potasiu, conțin vitamine din complexul B, acid folic, magneziu și fosfor. Consumul lor susține sănătatea vederii, oferă protecție anti-inflamatoare și reglează presiunea arterială.
Citește și: Etape de bază pentru o rutină cosmetică eficientă
Țelină – un „super aliment„. Această plantă rădăcinoasă este bogată în fibre, ca tot ce crește în pământ (păstârnac, morcov, pătrunjel rădăcină), ceea ce o face și aliatul siluetelor armonioase. Alți nutrienți care se regăsesc în țelină sunt: potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamina A, vitaminele B1 și B2, vitamina C, iod, magneziu, mangan și cupru. Frunzele de țelină scad presiunea arterială grație substanțelor care relaxează musculatura arterelor, calmează sistemul nervos, tratează constipația, întărește sistemul imunitar și reduce colesterolul rău LDL din organism. Frunzele verzi de țelină pot fi puse la murat alături de gogonele, iar rădăcina poate fi tocată cubulețe și pusă la ciorbe și mâncături de legume. Țelina poate fi adăugată și la salate, ca să nu mai spunem că poți pregăti o supă cremă absolut delicioasă.
Castraveți – conținutul de până la 95% apă este perfect pentru o bună hidratare.Castraveții 100% românești de pe Fermierbun.ro sunt bogați în minerale, vitamine, antioxidanți, făcându-i perfecți de savurat în zilele toride de vară. Poți pregăti salată de castraveți cu mărar și oțet, salată asortată de vară cu ardei, roșii, ulei de măsline și ceapă verde, dar poți pune și câteva borcane de castraveți la murat. Ca să ai și la iarna delicii autentic românești de savurat.
Acestea, dar și alte legume pline de nutrienți poți comanda pe Fermierbun.ro, magazinul online care îți livrează produse tradiționale românești și legume autentice, pline de gust. Poftă bună!
(C) Articol sponsorizat