Home Frumusete Uleiul de argan – istoric si intrebuintari in cosmetica

Uleiul de argan – istoric si intrebuintari in cosmetica

1142
0
SHARE
ulei de argan in cosmetica

Cunoscut si sub numele de aur lichid, uleiul de argan este un dar pretios al naturii. Uleiul se obtine din semintele fructelor arborelui de argan (Argania Spinosa), originar din sud-vestul Marocului. Insa, din pacate, arganierul a ajuns o specie pe cale de disparitie deoarece zone intregi au fost defrisate, in 1999 fiind inregistrat de catre UNESCO in Patrimoniul Mondial.

Un litru de ulei de argan se obtine din 2,5 kg de seminte, adica 50 kg de fructe, respectiv 6-7 arbori (fiecare arbore producand 6-8 kg de fructe). Marocanii folosesc cu grija pietrele pentru a zdrobi fructele si pentru a nu deteriora semintele din interior. Pulpa fructelor este data la animale, nefiind comestibila pentru oameni. Semintele sunt apoi zdrobite manual si astfel se obtine uleiul de argan, care va fi filtrat de mai multe ori. Uleiul de argan folosit in cosmetica nu are un miros atat de puternic precum cel alimentar (cand semintele sunt prajite inainte de presarea mecanica), iar culoarea este galben aurie. In orice caz, intregul proces se desfasoara manual, pentru a nu se altera calitatea uleiului. Daca observi cateva urme de sedimente in sticla cu ulei de argan cumparata, asta certifica faptul ca uleiul este autentic.

evenimente companii

Uleiul de argan este benefic datorita continutului sau bogat in vitamina A si vitamina E, antioxidanti, acizi grasi Omega-6 si acid linoleic.

Intrebuintari in cosmetica ale uleiului de argan:

  • Uleiul de argan este balsamul ideal pentru par. Repara parul deteriorat, il hidrateaza, accelereaza cresterea si il face stralucitor. Fiind 100% natural, bogat in vitamina E si antioxidanti, uleiul de argan poate fi folosit si ca balsam, dar si ca sampon, masca pentru par sau agent pentru coafare. Este suficient sa pui cateva picaturi de ulei de argan pur in palme si sa-l intinzi pe parul umed.
  • Uleiul de argan este cel mai frecvent utilizat ca hidratant natural pentru piele, datorita continului ridicat de vitamina E. Se absoarbe cu usurinta si nu irita in niciun fel pielea. Este usor de folosit pe tot corpul, inclusiv pe fata si pe gat.
  • Produsul ideal anti-imbatranire. Actioneaza ca un hidratant eficient, dar poate, de asemenea, sa reduca vizibilitatea ridurilor. Efectul sau antioxidant face ca uleiul de argan sa fie produsul ideal anti-imbatranire, restabilind elasticitatea pielii. Maseaza fata si gatul cu cateva picaturi de ulei de argan, inainte de culcare.
  • Repara pielea uscata si iritata. Vitamina E si acizii grasi din uleiul de argan sunt excelenti pentru repararea pielii deteriorate. Uleiul de argan contine si ingrediente care calmeaza pielea. Cateva picaturi si masarea usoara a pielii afectate vor face minuni. Este ideal pentru unghiile fragile, mainile uscate, buzele si calcaiele crapate.
  • Tratament eficient contra acneei. Uleiul de argan contine si antioxidanti care ajuta la vindecarea celulelor pielii deteriorate si la reducerea inflamatiei. Pune cateva picaturi de ulei de argan pe zona afectata de acnee (dupa ce a fost mai intai curatata si uscata). Se repeta de doua ori pe zi, substantele nutritive restabilind echilibrul tenului gras sau uscat.
  • Ajuta la prevenirea vergeturilor prin imbunatatirea elasticitatii pielii. Incalziti 2-3 picaturi de ulei de argan in palme si frecati usor zonele cu probleme potentiale.
  • Exfoliant natural. Amesteca 1 lingura de zahar brun cu cateva picaturi de ulei de argan in mana. Freaca zona printr-o miscare circulara timp de 2-4 minute, apoi clateste cu apa calda. Exfolierea regulata ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii, iar cu ajutorul zaharului brun, nutrientii din uleiul de argan sunt mult mai usor absorbiti in piele.

Sursele folosite:

http://arganoilworld.com.au/10-argan-oil-benefits-for-hair-and-skin/

https://draxe.com/argan-oil-benefits-skin-hair/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.