Ulcerul peptic este o leziune care apare in captuseala interioara a stomacului. Durerea este provocata de productia excesiva de sucuri acide.
Principala cauza a aparitiei ulcerului peptic este prezenta bacteriei H. Pylori, un microorganism care reuseste sa se prolifere in anumite conditii, dar ulcerul peptic poate fi si rezultatul unui consum excesiv de medicamente sau alimente care afecteaza digestia.
Consumul de alcool si fumatul pot agrava severitatea simptomelor ulcerului peptic, crescand posibilitatea de a suferi de complicatii. Desi nu are intotdeauna simptome puternice, ulcerul peptic poate fi detectat si tratat.
10 simptome care avertizeaza ca ai ulcer peptic
- Inflamatie abdominala – aceasta este prima simptoma a aparitiei ulcerului peptic. Aceasta se manifesta ca o umflare vizibila in burta, aproape intotdeauna insotita de greutate sau disconfort in stomac. Inflamatia abdominala este raspunsul organismului pentru combaterea agresiunilor cauzate de aciditate.
- Arsura si dureri abdominale – incomoditatea unei arsuri sau a unei dureri abdominale poate indica prezenta ulcerului peptic. Disconfortul se simte intre stern si ombilic si este rezultatul leziunii suferite de mucoasa gastrica. Atunci cand sunt consumate alimente picante sau prea calde, durerea poate fi mai pronuntata.
- Pierderea apetitului – multi pacienti cu ulcer peptic sufera de inapetenta din cauza efectelor ce apar la nivelul sistemului digestiv dupa consumul unor alimente. Arsurile stomacale si durerea abdominala devin astfel un motiv pentru oprirea ingerarii alimentelor.
- Greata sau varsaturi – ca si in cazul altor probleme digestice, ulcerul peptic se poate manifesta prin greata si varsaturi. Productia excesiva de sucuri acide irita mucoasa stomacului si declanseaza un mecanism de aparare perceput ca o senzatie de voma.
- Indigestie – o combinatie proasta de elimente sau ingerarea unei cantitati prea mari pot cauza indigestie. Atunci cand ai ulcer peptic, indigestia este mult mai frecventa. Ranile de la nivelul stomacului produc iritatii atunci cand sunt consumate alimente greu de digerat sau alimente acide. Gazele si stomacul deranjat sunt si ele simptome ale acestei afectiuni.
- Schimbari la nivelul scaunului – modificarile de culoare sau consistenta fecalelor trebuie analizate. Ele nu indica intotdeauna un ulcer peptic, dar pot aparea ca urmare a prezentei unei afectiuni a sistemului digestiv.
- Intolerentele alimentare – din cauza sensibilitatii pe care stomacul o dezvolta, pacientii pot prezenta anumite intolerante alimentare, chiar daca nu au avut niciodata o astfel de problema. Unele alimente contin substante care agraveaza inflamatia, ceea ce face ca durerea sa fie mai intensa. In general, apar intolerantele la grasimi, alimente picante si produse cu un continut ridicat de zahar.
- Pierderea in greutate – atunci cand nu se intervine medical in cazul unui ulcer, persoanele care sufera de aceasta afectiune pot pierde in greutate. Acest efect apare din cauza lipsei poftei de mancare, care impiedica pacientii sa se hraneasca bine.
- Dipozitie proasta – multi pacienti cu ulcer prezinta si stari de oboseala, slabiciune musculara sau febra usoara.
- Senzatie de foame – in timp ce la unii pacienti ulcerul peptic determina inapetenta, la altii aceasta afectiune cauzeaza o senzatie acuta de foame. Aceasta senzatie nu indica nevoia de a manca, ci este o reactie a organismului la cresterea sucurilor gastrice.
Daca prezinti unul sau mai multe simptome dintre cele mentionate mai sus, solicita ajutor medical! Este important sa tratezi aceasta afectiune cat mai repede posibil, pentru a evita complicatiile.