Home Lifestyle Ce caracteristici are un vin bio si cum il recunosti?

Ce caracteristici are un vin bio si cum il recunosti?

496
SHARE
vifrana vin bio vin ecologic

Ecologic, bio, natural…sunt cuvinte pe care le auzim tot mai des, in toate domeniile de activitate, mai ales in industria „food & beverages„. Dar ce defineste termenul „bio„ in cazul unui vin? In termeni generali, bio este vinul realizat cu cea mai mica utilizare a substantelor chimice, a aditivilor si a trucurilor tehnologice.
Mai concret, vorbim in primul rand despre tipul de agricultura, modul de ingrijire a vitei de vie si a strugurilor. Exista in lume podgorii stropite cu pesticide, pentru o productie mai buna. Dar toate aceste substante ajung pe coaja fructelor, iar ulterior in vinul pe care il turnam in pahar. Caci, asa cum stii deja, coaja se macereaza cu pulpa strugurelui zile, saptamani, chiar luni, in functie de vinul ce se doreste a fi obtinut.

Un vin bio pleaca, asadar, dintr-o agricultura atenta.

De exemplu, Vifrana produce vin certificat ecologic din plantatii proprii cu vita de vie ecologica. Zona Adamclisi, pe care se afla podgoriile, a fost delimitata ca areal viticol pentru producerea vinului cu denumire de origine controlata, iar dovada puritatii ecologice a zonei consta in includerea sa in aria naturala protejata “Natura 2000”, retea europeana de ocrotire a habitatelor si conditiilor naturale de viata. Mai mult, via nu este supusa tratamentelor chimice, iar strugurii sunt culesi manual.
Vifrana detine certificare internationala ecologica pe materie prima, pe produs si inclusiv pe unitate de productie. Cu aceasta din urma mentiune, ajungem la al doilea aspect extrem de important pentru a obtine un vin bio. Vorbim despre intreg procesul de manipulare a strugurilor si vinificare. Pentru a obtine vin ecologic cu un gust aparte, echipa Vifrana a adoptat vinificarea gravitationala, cu o zona de productie semi-ingropata si zona de invechire ingropata in panze diafragmate. In acest fel, este eliminata stresarea mustului si mentinerea temperaturilor constante in mod natural. Mai mult, folosesc un sistem centralizat automat de evacuare a noxelor in timpul vinificarii.

Cum poti sti daca un vin este bio atunci cand te afli in fata unui noian de sortimente?

vacante perfecte

Ingredientele mentionate pe eticheta probabil ca nu te vor ajuta prea mult. Legislatia in domeniu este destul de permisiva, astfel ca o serie de substante utilizate in procesul de vinificare ori la ingrijirea podgoriei lipsesc cu desavarsire de pe etichete. Increderea in producator va juca asadar un rol extrem de important. Cu cat cunosti mai bine vinurile, ai vizitat podgoriile si ai cunoscut indeaproape modul de productie, cu atat poti face alegerile potrivite.
Romania are acces, ca membru al Uniunii Europene, la sigla pentru produse ecologice. Implementata din 2010 la nivel european, ea este accesibila tuturor producatorilor care fac dovada ca podgoria/produsul este bio/ecologic. Cu ajutorul ei, poti identifica mai usor produsele ecologice.

Logo-ul ecologic al UE sigla (stelutele albe ce formeaza o frunza, totul amplasat pe fundal verde crud) poate fi utilizat numai pe produse in compozitia carora intra ingrediente ecologice in proportie de cel putin 95 %, iar restul de 5 % respecta conditii stricte. Sigla se regaseste si pe produsele Vifrana. Astfel, ai certitudinea ca au indeplinit toti pasii necesari pentru a obtine un vin bio si te poti bucura de licoare in tihna.
Speram ca toate aceste informatii iti sunt de folos. Noi te provocam sa incerci vinurile Vifrana si sa le descoperi aromele. Le poti achizitiona de pe https://vifrana.com/magazin/.😊

(Articol sponsorizat)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.