Home Dieta si sport Dieta Paleo – principii, beneficii, contraindicatii

Dieta Paleo – principii, beneficii, contraindicatii

2262
SHARE
dieta paleo

Dieta Paleo (cunoscuta si ca Dieta Epocii de Piatra) se bazeaza pe alimente moderne, care imita grupele de alimente ale stramosilor nostri – agricultori, vanatori si culegatori. Dieta Paleo este cea mai sanatoasa cale pentru a te ajuta sa fii slab, puternic si energic, spun specialistii. Cercetarile in biologie, biochimie, oftalmologie, dermatologie si multe alte discipline indica faptul ca alimentele rafinate, grasimile si zaharul stau la baza bolilor degenerative, cum ar fi obezitatea, cancerul, diabetul, boala Alzheimer, depresia si infertilitatea. Dieta Paleo nu a trecut doar testul timpului, ci si rigorile controlului stiintific.

Care sunt principiile dietei Paleo?

Regula de baza este simpla: Elimini alimentele care sunt in contradictie cu sanatatea (cereale, leguminoase si lactate) si maresti aportul de vitamine, minerale si antioxidanti. Ce ai in meniu? Fructe proaspete, legume proaspete, carne proaspata – adica sa mananci asa cum mancau si stramosii nostri.

  • Consumul ridicat de proteine​. Carnea, fructele de mare si alte produse de origine animala reprezinta alimentele de baza ale dietei Paleo.
  • Consumul redus de carbohidrati si indicele glicemic scazut. Fructele proaspete si legumele proaspete reprezinta principala sursa de carbohidrati si vor asigura 35-45% din caloriile zilnice.
  • Cantitate mai mare de fibre. Fibrele sunt esentiale pentru sanatate, dar nu cele din cerealele integrale. Legumele fara amidon contin fibre de opt ori mai mult decat cerealele integrale si de 31 de ori mai mult decat boabele rafinate. Chiar si fructele contin fibre de doua ori mai mult decat cerealele integrale.
  • Nu cantitatea de grasimi din alimentatie creste nivelul de colesterol din sange si riscul de boli de inima, cancer si diabet tip 2, ci mai degraba tipul de grasime. Taie grasimile trans si grasimile polinesaturate Omega-6 si creste grasimile sanatoase mononesaturate si Omega-3.
  • Cantitate mai mare de potasiu si consum redus de sodiu. Alimentele neprelucrate, proaspete, contin, in mod natural, de 5-10 ori mai mult potasiu decat sodiu. Potasiul este necesar pentru ca inima, rinichii si alte organe sa functioneze corect. Potasiul scazut este asociat cu tensiunea arteriala ridicata, boli de inima si accident vascular cerebral – aceleasi probleme legate de sodiul consumat in exces.
  • Consumul crescut de vitamine, minerale, antioxidanti. Cerealele integrale nu pot fi un substitut pentru carne, fructe si legume, deoarece nu contin vitamina C, vitamina A sau vitamina B12. Multe dintre minerale si unele dintre vitaminele B din cerealele integrale nu sunt bine absorbite de organism.
vacante perfecte

Citeste si: Dieta ketogenica – principii de baza si reguli de urmat

Expertii nu sunt de acord cu privire la beneficiile Dietei Paleo. “Stramosii nostri au mancat asa si n-au avut multe dintre bolile cronice pe care le avem noi astazi, dar asta nu inseamna ca alimentele pe care le-au mancat reprezinta motivul pentru ca noi sa tragem concluzia ca traim de trei ori mai mult decat stramosii nostri din paleolitic deoarece mancam fast-food “, spune dr. Christopher Ochner, cercetator asociat la Centrul de Cercetare pentru Nutritie al Obezitatii din New York din spitalele St. Luke si Roosevelt. Cu toate acestea, cativa specialisti au incercat sa determine daca o dieta paleo este o dieta sanatoasa. Un mic studiu publicat in revista ”Diabetologia” a constatat ca dieta a imbunatatit nivelul zaharului din sange in ultimele 12 saptamani, comparativ cu o dieta mediteraneana, care permitea cereale, lactate cu continut scazut de grasimi si uleiuri, dar este greu de spus daca cercetatorii ar ajunge la aceleasi rezultate intr-un studiu mai amplu.

Ce este si ce nu este permis?

Alegand Dieta Paleo inseamna renuntarea la alimentele moderne, adica orice lucru care se afla intr-o cutie, conserva, borcan sau punga ar trebui evitat. Asa ceva nu exista in epoca de piatra. Asta inseamna ca nu exista cereale (majoritatea cerealelor contin gluten – o mare parte din populatie este intoleranta la gluten si lectine – toxine naturale), lactate, sare sau leguminoase tip fasole, linte, soia, crede Robb Wolf, expert in dieta Paleo. Vinul rosu pare sa fie cea mai apropiata optiune de bautura antica, iar mierea ar trebui sa inlocuiasca zaharul si indulcitorii artificiali. In plus, Dieta Paleo ar trebui sa fie un stil de viata, asa cum era cu mii de ani in urma.

Citeste si: Ce ai voie sa mananci in Dieta Rina?

Pe de alta parte, specialistii cred ca stramosii nostri nu vanau vaci si pui, ci antilope, bivoli si alte animale care au disparut de mult. Iar consumul de proteine in exces si carbohidratii pot provoca leziuni renale si cresc riscul de osteoporoza si de boli de inima. In schimb, substantele nutritive din leguminoase, cereale integrale si lactate – toate interzise in dieta Paleo – pot contribui tocmai la reducerea riscului de osteoporoza si a bolilor cardiovasculare, la reducerea tensiunii arteriale, spun cercetatorii. Taierea lactatelor, principala sursa de calciu si vitamina D din alimentatia moderna, este ingrijoratoare pentru femeile care vor sa evite osteoporoza. Si nu in cel din urma rand, dieta Paleo poate fi ceva mai scumpa, trecerea de la carnea de vita cu grasime la carnea de vita macra sau de la untul de arahide la untul de migdale generand cheltuieli mai mari.

 

Surse: 1, 2, 3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.