Home Sanatate (P) 5 alimente pentru o sanatate mai buna si un plus de...

(P) 5 alimente pentru o sanatate mai buna si un plus de savoare naturala

821
SHARE
produse naturiste

Mentinerea sanatatii prin functionarea optima a tuturor organelor ar trebui sa se afle pe lista noastra de prioritati in fiecare zi. Iar ca sa obtinem acest echilibru avem la indemana numeroase metode care trebuie sa lucreze sinergic. Una dintre acestea o reprezinta alimentatia, fara de care organismul nu ar beneficia de nutrientii necesari, respectiv macronutrienti si micronutrienti. In prima categorie, a macronutrientilor, includem proteinele, carbohidratii, fibrele si grasimile, iar in cea de-a doua, cea a micronutrientilor, sunt incluse vitaminele si mineralele.

Fiecare aliment pe care il consumam reprezinta o sursa de nutrienti, fiecare ne ofera, in proportii diferite, macronutrienti si micronutrienti necesari functionarii optime a organismului. Astfel, pentru a asigura dozele zilnice potrivite din acestia, este bine sa cunoastem continutul nutritiv al alimentelor care fac parte din stilul nostru de viata. Astfel, in acest articol iti povestim despre cinci alimente care te ajuta sa iti mentii sanatatea si sa dai un plus de savoare meselor tale. Le-am ales impreuna cu reprezentantii magazinului de produse naturiste Mynature.ro si am avut in vedere continutul bogat in nutrienti al acestora:

  • Lintea rosie – ca multe alte leguminoase, lintea rosie este cunoscuta pentru valorile sale nutritionale. Potrivit unui articol publicat de Jurnalul International de Stiinte Moleculare, acest aliment contine polifenoli, proteine vegetale, aminoacizi esentiali (flavonoide, catehine), fibre, minerale (fier, magneziu), Vitamina B si alti compusi activi care favorizeaza un organism sanatos. Mai mult, este considerata a fi un bun prebiotic, deoarece contribuie la ingrijirea microbiomului intestinal. Aportul de fier contribuie la prevenirea anemiei, iar continutul de fibre reduce riscul de constipatie si dificultati digestive. Fibrele dietetice, vitaminele si mineralele stimuleaza metabolismul si diminueaza tendinta de ingrasare, o cauza comuna a bolilor cardiovasculare. De asemenea, se poate spune ca lintea rosie are afect antioxidant, antiinflamator si neuroprotector, gratie unor substante precum flavonoide si procianidina. Fiecare 100 grame de linte rosie ofera aproximativ 360 kcalorii. 

Citeste si: 10 lucruri esentiale despre dieta Montignac

  • Mei – aceste boabe mici de culoare galbena sunt extrem de bogate in nutrienti si pot fi gatite in acelasi mod ca si quinoa sau orezul, la foc mic pana la absorbtia apei. Meiul este o sursa de Vitamine E si B, dar si minerale, precum calciu si mangan. Este un aliment ideal si sigur pentru celiaci, deoarece nu contine gluten. Asadar, il poti transforma si in faina fara gluten, pe care o poti folosi pentru numeroase retete. 100 de grame de mei contin aproape 13 grame de proteine vegetale, importante pentru un stil de viata sanatos. Cantitatea de fenoli prezenta in acest aliment ajuta la prevenirea stresului oxidativ, dar si a bolilor degenerative (osteoporoza, cancer, diabet zaharat). De asemenea, cantitatea de metionina din mei, un aminoacid mai rar prezent in randul boabelor, il plaseaza in lista cerealelor preferate de catre cei care au o dieta vegetariana.
  • Naut – boabele de naut pot fi consumate atat in preparate calde, dar si in cele reci, si pot fi combinate cu o varietate de alte alimente. Gratie acestei versatilitati a nautului, el poate fi savurat pe tot parcursul anului. Iar daca nu ai incercat retetele hranitoare cu naut, precum humus, tocanita cu naut sau salate cu naut, valorile nutritionale ale acestui aliment te vor convinge sa il incluzi mai des in dieta ta. Expertii in nutritie indica faptul ca nautul este o sursa de proteine vegetale, calciu, potasiu, fier, fosfor, magneziu, folati, niacina, Vitamina B6, Vitamina E, acizi grasi Omega 3. Pe de alta parte, nautul contine si fibre solubile si insolubile. Vitamina E actioneaza ca un antioxidant, protejand organismul impotriva radicalilor liberi, fibrele reduc inflamatiile abdominale, mineralele mentin nivelul de energie si te ajuta sa previi oboseala, iar  Omega 3 protejeaza inima si reduce inflamatiile.

Citeste si: 3 idei de mic dejun sanatos cu ovaz

  • Bulgur – acest aliment este consumat din cele mai vechi timpuri in bucataria orientala. Pentru ca provine din grau, el are aceleasi proprietati nutritive ca si acesta.  Bulgurul este o sursa de macronutrienti: proteine, carbohidrati complecsi, dar si fibre si grasimi nesaturate. Dintre micronutrienti, remarcam prezenta mineralelor (fier, zinc, magneziu, seleniu si fosfor) si a vitaminelor. Acestea din urma, alaturi de acizii fenolici, blocheaza radicalii liberi, prevenind imbatranirea celulara si contribuind la functionarea normala a sistemului imunitar. Trebuie sa incerci retetele libaneze cu bulgur sau sa-ti creezi propriile delicii culinare cu bulgur pe care il poti achizitiona de pe mynature.ro, ca si restul alimentelor sanatoase.
  • Amarant – amarantul este o cereala care se cultiva de mii de ani si, asemeni „quinoa„, este considerata o „cereala sacra„.Dintre cereale, amarantul contineintre cele mai mari cantitati de fier, calciu si proteine. De asemenea, contine vitaminele A, B1, B2 si C si, gratie acestora, este extrem de benefic sistemului cardiovascular, reducand nivelurile de colesterol rau. Fibrele pe care le contine sunt benefice sistemului digestiv, favorizand eliminarea toxinelor din organism. Amarantul, ca si quinoa, contine lisina, un aminoacid esential care sustine formarea colagenului in corp. Aceste seminte sunt un adevarat aliat pentru mentinerea unui stil de viata sanatos, asa ca te poti gandi sa-l folosesti mai des la retetele tale.
vacante perfecte

Pe langa aceste alimente, pe magazinul online de produse naturiste Mynature.ro o sa regasesti si alte produse alimentare extrem de benefice,  dar si produse cosmetice bio pentru ingrijirea intregului corp, produse bio de curatenie si produse cu ingrediente prietenoase pentru animalele de companie. Descopera-le si  achizitioneaza-le online!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.