Home Lifestyle Descopera Shatavari, planta ayurvedica dedicata sanatatii feminine!

Descopera Shatavari, planta ayurvedica dedicata sanatatii feminine!

130
SHARE
Beneficii Shatavari

Shatavari, cu denumirea stiintifica Asparagus racemosus, este o planta care apartine familiei Asparagaceae, la fel ca si sparanghelul comun. De altfel, plata este cunoscuta si sub denumirea de „sparanghel salbatic” sau „sparanghel indian”. Ea creste preponderent in solurile din India, Sri Lanka si anumite parti din Australia.

Se spune ca shatavari este un aliat de nadejde pentru femei, deoarece ajuta la sanatatea lor hormonala si reproductiva. Ce crede stiinta despre asta? Descopera in continuarea articolului!

Shatavari: ingrediente active si proprietati medicinale

vacante perfecte

Shatavari este un arbust catarator care poate atinge si 2 metri inaltime. In India, planta este destul de populara datorita utilizarii sale in medicina ayurvedica, in special pentru sanatatea reproductiva.
Potrivit unui studiu publicat in Asian Pacific Journal of Tropical Disease, beneficiile shatavari se datoreaza in mare parte continutului sau ridicat de fitoconstituenti. Au fost identificate peste 50 de principii active, dintre care se remarca urmatoarele:

  • Izoflavone.
  • Imunozide (glucozide).
  • Acizi grasi esentiali.
  • Vitaminele A, B1, B2, C si E.
  • Alcaloid policiclic (aspargamina A).
  • Carbohidrati, polizaharide si mucilagii.
  • Flavonoide (kaempferol, quercetina).
  • Saponine steroidice, cunoscute si sub numele de shatvarin.
  • Urme minerale, cum ar fi zinc, mangan, cupru, cobalt, calciu, magneziu, potasiu si seleniu.

Asadar, nu este deloc surprinzator ca acest arbust este asociat cu o serie de proprietati farmacologice. Potrivit aceleiasi publicatii, planta stimuleaza productia de lapte matern, are potential antiulcer si efecte adaptogene.

De asemenea, i se atribuie capacitate antioxidanta, antiinflamatoare, antimicrobiana, imunomodulatoare si antidepresiva. In ceea ce priveste sanatatea femeilor, aceasta este legata de cresterea libidoului, fertilitatea, echilibrul hormonal si protectia organelor sexuale.

Citeste si: Trei deserturi sanatoase usor de preparat

Care sunt beneficiile shatavari pentru sanatatea femeilor?

Shatavari si suplimentele pe baza acestei plante sunt cunoscute si sub denumirea de „tonice pentru femei”. Acest lucru se datoreaza efectelor derivate din izoflavonele sale, care actioneaza ca fitoestrogeni. Aceste substante vegetale sunt asemanatoare cu estrogenii umani, hormoni care intervin in multiple procese ale sanatatii feminine. Desi efectul lor este mai slab, ele actioneaza ca regulatori si pot ajuta atat in ​​cazurile de deficienta, cat si in tulburarile cauzate de excesul acestor hormoni.

Shatavari si sindromul premenstrual

De multi ani, remediile pe baza de shatavari au fost utile impotriva simptomelor sindromului premenstrual. Atat izoflavonele, cat si flavonoidele si glicozida saponina ar fi in spatele acestor efecte.

Intr-un studiu distribuit prin Centrul National pentru Informatii Biotehnologice se mentioneaza faptul ca o compozitie medicinala care contine 85 de parti de Asparagus racemosus si 5 parti de Withania sominifera, Pedalium murex si Tinospora cordifolia poate fi utila impotriva simptomelor adverse ale sindromului premenstrual la femei.

Shatavari si echilibrul hormonal

Suplimentele de shatavari sunt utile si pentru promovarea echilibrului hormonal la femei. Astfel, ele nu numai ca reduc riscul aparitiei simptomelor premenstruale, ci si a menstruatiei neregulate si a sindromului ovarului polichistic. Un studiu distribuit pe Biomedicina si Farmacoterapia detaliaza ca shatavari ajuta la reducerea stresului oxidativ si creste capacitatea antioxidanta a organismului. De asemenea, imbunatateste problemele asociate cu dezechilibrul hormonal, sindromul ovarului polichistic si infertilitatea.

Shatavari si alaptarea

Una dintre utilizarile traditionale ale shatavari are de-a face cu stimularea productiei de lapte matern. De fapt, proprietatile sale de galactogog au fost evaluate si de unele studii clinice.
Un studiu controlat randomizat distribuit in Jurnalul Iranian de Cercetare Farmaceutica a raportat ca suplimentarea cu Asparagus racemosus a ajutat la cresterea nivelului de prolactina, un hormon cheie pentru alaptare. De asemenea, alte studii mentioneaza ca suplimentele din aceasta planta ajuta la cresterea volumului laptelui matern.

Shatavari si menopauza

Consumul de suplimente de shatavari este legat de o scadere a bufeurilor nocturne, transpiratie, depresie si alte simptome ale menopauzei. In Journal of Herbal Medicine s-a raportat ca un supliment de Asparagus racemosus, combinat cu alte plante (Tinospora cardifolia, Withania somnifera si Commiphora mukul), a ajutat la reducerea simptomelor de menopauza dupa 12 saptamani de utilizare.
Participantii care au luat suplimentul au raportat o scadere semnificativa a bufeurilor in timpul zilei si a transpiratiilor nocturne. In plus, un studiu din revista Nutrients a asociat acest supliment pe baza de plante cu o mai buna functie musculo-scheletica la femeile aflate in postmenopauza.

Shatavari si fertilitatea si libidoul

Cand vine vorba de sanatatea sexuala si reproductiva, shatavari este legat de o crestere a dorintei sexuale si a fertilitatii. Un articol din Pharmacognosy detaliaza ca planta este utila impotriva problemelor sistemului reproducator feminin. Mai exact, utilizarea sa este legata de reducerea infertilitatii, cresterea libidoului, reducerea inflamatiei organelor sexuale si pregatirea uterului pentru conceptie.

Riscuri si contraindicatii ale shatavari

Consumul de Shatavari este de obicei sigur pentru majoritatea femeilor sanatoase. Chiar si asa, este indicat sa consultati medicul inainte de a lua aceste tipuri de suplimente.

Consumul excesiv poate duce la disconfort digestiv, cum ar fi balonare abdominala, greata si durere. Prin urmare, este recomandabil sa respecti dozajul sugerat de producator.

De asemenea, trebuie avute in vedere urmatoarele contraindicatii:

  • Sarcina cu risc ridicat (consultati medicul).
  • Boli ale rinichilor si ale tractului urinar.
  • Istoric de alergie la sparanghel.
  • Sensibilitatea la estrogen.
  • Boli de inima.

Citeste si: Hamburger vegetal cu linte si ciuperci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.