Home Lifestyle Ideo Ideis Festivalul, editia de majorat: Faci lumea sa semene cu tine

Ideo Ideis Festivalul, editia de majorat: Faci lumea sa semene cu tine

86
SHARE
Ideo Ideis 2023 - Faci lumea să semene cu tine

Varsta de 18 ani vine cu sperante mari, dar si cu responsabilitati pe masura. E sansa de a privi lumea prin filtre noi si locul in care nimic nu pare imposibil. La editia cu numarul #18, Ideo Ideis – Festivalul National de Teatru Tanar – pune sub lupa experienta acestui proces de transformare, celebrand forta creatoare a generatiilor care se pregatesc sa puna lumea in miscare. Petrecerea de majorat va avea loc in Alexandria, intre 11 si 18 august 2023. 9 trupe de teatru de liceeni vor trai aici experienta de festival, alaturi de comunitatea in care s-a nascut si a crescut fenomenul Ideo Ideis.

Faci lumea sa semene cu tine – mesajul editiei din acest an, nu e doar un salut adresat adolescentilor care privesc lumea cu indrazneala, ci si un mod de a-i incuraja sa isi cultive mai departe curiozitatea, pentru a-si putea asuma transformarea societatii prin mijloace creative. Totodata, reprezinta o oglinda intoarsa catre comunitatea din Alexandria, care a crescut exponential in ultimii 18 ani. O comunitate care a imbratisat cu incredere si deschidere provocarea de a gazdui in fiecare an cel mai mare eveniment dedicat educatiei alternative prin teatru si arte alaturate si care a devenit in timp un exemplu de transformare pentru celelalte orase mici din Romania.

vacante perfecte

7 trupe de teatru de liceeni au fost selectate pentru participarea la editia din 2023 a festivalului, in urma apelului de inscrieri lansat de Ideo Ideis: Brightside Drama (Bucuresti), Mircea Albulescu (Campina), Praf de Stele (Constanta), Drama Club (Botosani), Gong (Roman), Nobody’s Group (Bacau), A.C.T. (Bacau). Lor li se vor alatura 20 de adolescenti selectati din 8 orase din tara in proiectul #experientaIdeoIdeis, care uneste toti pilonii fenomenului Ideo Ideis intr-un proces rotund de invatare.

Pentru a-i incuraja pe tinerii din Alexandria sa-si continue explorarile personale prin arta, in contextul in care nicio trupa din oras nu s-a inscris anul acesta cu un spectacol pregatit in prealabil, Ideo Ideis – prin laborator si festival, va sprijini un grup de tineri din comunitatea locala sa se adune intr-o trupa de lucru si sa traiasca experienta Festivalului in aceasta formula.

Adolescentii care vor participa la aceasta editie vor petrece o saptamana in Alexandria, timp in care vor locui, vor invata si vor creste impreuna, bucurandu-se de indrumarea artistilor care le vor deveni traineri si mentori. Vreme de trei zile, toti participantii vor trece prin experienta unui atelier de teatru si, la alegere, dans, film, scriere creativa, muzica, make-up, costume sau multimedia, artele devenind instrumente de conectare la sine si la ceilalti. Fiecare trupa va juca spectacolul cu care a fost selectata in programul festivalului.

„..Prin cele mai mici actiuni pe care le intreprindem, facem lumea sa semene cu noi.

Un festival de teatru tanar fondat de un grup de adolescenti atinge anul acesta pragul maturitatii. Urmarindu-i evolutia si luand parte la dezvoltarea acestui fenomen realizezi faptul ca nu doar tinerii care traiesc experienta participarii la festival au nevoie de revelatiile care li se intampla aici, ci si comunitatile din care ei fac parte, incluzand Alexandria. Orasul acesta reprezinta mai mult decat acasa pentru Ideo Ideis. A devenit, in timp, un model de revitalizare culturala pentru alte localitati mici din Romania. Un model de care avem realmente nevoie. Toate astea au fost posibile prin implicarea directa a comunitatii. Pentru ca fie ca ne dorim sau nu, prin cele mai mici actiuni pe care le intreprindem, facem lumea sa semene cu noi.”, subliniaza Liviu Romanescu, directorul Ideo Ideis Festivalul de Teatru Tanar.

De-a lungul ultimilor 18 ani, Ideo Ideis a reprezentat o platforma care a incurajat peste 4.000 de adolescenti sa exprime ce sunt, prin ateliere de teatru si arte alaturate, intalniri si discutii cu mentori. Prin cele peste 500 de evenimente – spectacole invitate, ateliere de maiestrie, filme si masterclass-uri, festivalul a nascut o adevarata miscare sociala si artistica in comunitatea locala, demonstrand eficienta proiectelor culturale in procesul de revitalizare urbana.

Citeste si: Metoda Nunchi, tehnica coreeana pentru a fi fericita

Din 2022, Ideo Ideis Laboratorul din Alexandria prelungeste experienta de festival de care se bucura comunitatea locala pe tot parcursul anului, oferind publicului de toate varstele spectacole de teatru, proiectii de film si ateliere creative. La inceputul anului 2023 s-a lansat si #experientaIdeoIdeis, proiectul care uneste toti pilonii Ideo Ideis intr-un amplu proiect de invatare si explorare prin arta, dedicat adolescentilor din alte 8 orase din tara. Initiativa isi propune sa creeze nuclee de regenerare culturala si in alte comunitati mici din Romania, pornind din interiorul lor. #experientaIdeoIdeis este un proiect finantat prin Granturile SEE 2014 – 2021 in cadrul Programului RO-CULTURA.

Comunicat de presa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.