Home Lifestyle “Mostenitorii Romaniei muzicale”: recital-eveniment sustinut de pianistul George Todica, laureat al Concursului...

“Mostenitorii Romaniei muzicale”: recital-eveniment sustinut de pianistul George Todica, laureat al Concursului international “George Enescu”

136
SHARE
mostenitorii romaniei muzicale

In Sala Mare a Ateneului Roman, un tanar si foarte talentat pianist roman, castigator al premiului al II-lea la Concursul international “George Enescu” – editia 2022: George Todica va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov si Chopin.

Laureati ai Concursului George Enescu, sub cupola emblematica a Ateneului Roman: proiectul “Mostenitorii Romaniei muzicale”, organizat de Radio Romania Muzical, alaturi de Rotary Club Pipera si Artexim, il aduce la Bucuresti, pentru prima data dupa ce a castigat mult-ravnitul premiu de la Concursul Enescu de anul trecut, pe pianistul George Todica.
Un artist cu o sensibilitate speciala, imbinand poezia cu o tehnica pianistica iesita din comun, George Todica este in prezent unul dintre numele romanesti cu o frumoasa cariera desfasurata mai ales in Marea Britanie, tara sa de adoptie.

vacante perfecte

Pentru recitalul de la Bucuresti din 13 mai de la Ateneul Roman, George Todica a ales un program cu accente neoclasice. Propune, asteptat, pagini de George Enescu: trei parti din cea mai des interpretata partitura pentru pian de George Enescu, Suita nr. 2 op. 10, compusa in aceeasi perioada cu celebrele Rapsodii romane, adica chiar la inceputul secolului XX, cand Enescu avea 20 ani. Una dintre aceste trei parti se intituleaza Pavana, facand trimitere la suitele instrumentale renascentiste si baroce; o alta celebra pavana a ales pentru continuarea programului George Todica: Pavana pentru o infanta defuncta de Maurice Ravel, compusa in 1899, insa interpretata in prima auditie in 1902.Lucrarea este inca o demonstratie a atractiei lui Ravel catre universul muzical spaniol, atat de ilustrativ pus in lumina de emblematicul Bolero sau Rapsodia spaniola de Maurice Ravel, dar si o privire catre trecut, pavana fiind un dans lent cu origini renascentiste.

In 1931, Serghei Rahmaninov, compozitorul aniversat in 2023 la 150 ani de la nastere, privea si el catre trecut, cand compunea opusul sau cu numarul 42: Variatiunile pe o tema de Corelli. Nu oricare tema, ci foarte populara La Follia, preluata in numeroase lucrari ale barocului muzical. Variatiunile lui Rahmaninov pe o tema de Corelli sunt o demonstratie a virtuozitatii si sensibilitatii unui mare compozitor romantic, in acelasi timp, unul dintre marii pianisti ai secolului XX.

Programul recitalului propus de George Todica se incheie cu una dintre cele mai dificile si provocatoare partituri pe care le-a lasat un mare compozitor si pianist din secolul al XIX-lea, Frédéric Chopin: Andante spianato si Marea poloneza op. 22, o demonstratie de virtuozitate si sensibilitate, o partitura care pune in lumina plenar trasaturile artistului George Todica.
In 11 mai, George Todica prezinta o avanpremiera a recitalului de la Bucuresti la sala Eduard Caudella de la Casa Bals din Iasi.

Recitalul din 13 mai de la Ateneul Roman, ora 19.00, este transmis in direct de Radio Romania Muzical. Prezinta Cristina Comandasu.

Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Ateneului Roman si pe site-ul www.fge.org.ro.

Despre George Todica

George Todica (30 ani) s-a nascut la Iasi si a inceput studiul pianului la varsta de 6 ani in orasul sau natal. La 17 ani, a obtinut bursa “Constantin Silvestri”, care i-a permis sa-si continue studiile la Colegiul Melville din Edinburgh si apoi la Conservatorul Regal al Scotiei. A debutat in calitate de solist in concert la 14 ani, alaturi de Orchestra Filarmonicii “Moldova” din Iasi. Numeroase premii nationale si internationale sunt inscrise in palmaresul sau; cele mai recente, obtinute in 2022, sunt premiul al II-lea si premiul Erbiceanu obtinute la Concursul international George Enescu, Royal Over-Seas League Keyboard Prize si Kirckman Trust Young Artist’ Platform. A cantat in sali dintre cele mai importante, cum sunt Wigmore Hall si St. Martin in the Fields din Londra, in recitaluri si concerte sustinute nu doar in Marea Britanie, ci in intreaga Europa. George Todica este si un apreciat muzician dedicat repertoriului cameral; face parte din Chloe Piano Trio, ansamblu cu care a obtinut premii in 2021 si 2022; este partener de scena al sopranei Charlotte Hoather cu care a inregistrat deja 4 albume.

Proiectul “Mostenitorii Romaniei muzicale”

…organizat de Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat in ultimii ani in doua directii. Prima dintre acestea isi propune sa-i aduca pe scene prestigioase romanesti pe tinerii si exceptionalii muzicieni ai Romaniei, artisti care desfasoara o importanta activitate in strainatate, dar pe care publicul romanesc are sansa de a-i asculta prea rar acasa. Recitalurile din acest proiect se adreseaza unui public larg, cu un repertoriu accesibil si cu o durata de o ora, fara pauza.

Din 2018 si pana in prezent au avut loc peste 20 de concerte si recitaluri: violoncelistul Andrei Ionita, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Radutiu, pianistii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar cativa dintre protagonisti. Sub egida aceluiasi proiect, au aparut si doua albume la Editura Casa Radio, cuprinzand evolutii din recitaluri.

A doua directie de dezvoltare este bursa “Mostenitorii Romaniei muzicale”. In 2020, Radio Romania Muzical si Rotary Club Pipera au initiat si bursa “Mostenitorii Romaniei muzicale”, pentru tineri muzicieni cu varste intre 16 si 24 ani. Castigatori ai bursei in valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Botac – in 2020, violoncelistul Cornelius Zirbo – in 2021; in 2022 – pianista Kira Frolu. Inscrierile pentru editia a IV-a a bursei “Mostenitorii Romaniei muzicale” sunt deschise pana in 21 mai 2023.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.