Home Lifestyle Nutrienti esentiali pentru dezvoltarea creierului copiilor

Nutrienti esentiali pentru dezvoltarea creierului copiilor

175
SHARE
dezvoltarea creierului copiilor

Creierul uman este pregatit sa invete inca din pantec. Este un fapt confirmat de neurobiologi in urma testelor efectuate cu cele mai performante aparate de imagistica. Dezvoltarea creierului micutului tau si a functiilor acestora se dezvolta, asadar, foarte rapid. La nastere, acesta are deja milioane de celule cerebrale (neuroni), mai multe decat numarul stelelor din Calea Lactee. Pana la varsta de 6 ani, creierul copilului va fi aproape de dimensiunea unui adult.

Din perspectiva specialistilor in neurostiinta, alimentatia joaca un rol crucial pentru sanatatea creierului, deoarece acesta functioneaza literalmente pe baza de nutrienti. Creierul are nevoie de nutrienti diferiti pe masura ce creste, iar copilaria este un moment deosebit de important pentru dezvoltarea, cresterea si sanatatea creierului. In total, au fost descoperiti 45 de nutrienti critici pentru sanatatea creierului, inclusiv proteine, zinc, fier, colina, acid folic, iod, Vitamina A, vitamina D, Vitamina B6, Vitamina B12 si acizi grasi Omega.

vacante perfecte

Citeste si: Constipatia la copii – cauze ale aparitiei

Ca parinte, este esential sa incepi cat mai devreme. Copilul hranit constant cu mancare sanatoasa, de la varste fragede, va fi mai putin atras de alimente nesanatoase si va face mai putine „nazuri„ la ora mesei. Concentreaza-te pe cateva grupuri de alimente si experimenteaza noi moduri de a prepara mancarea. Astfel stimulezi dezvoltarea creierului micutului tau si a gustului acestuia.

In continuarea articolul iti dezvaluim cateva alimente care contin nutrienti esentiali pentru dezvoltarea creierului. Citeste pana la final si asigura-te ca ii incluzi in alimentatia copilului tau!

Fructe de padure si fructele rosii

Afinele, zmeura, ciresele si murele, de exemplu, sunt pline de vitamina C. Desi multa lume asociaza acest nutrient cu sistemul imunitar, si creierul copilului are nevoie de el. Vitamina C este un antioxidant care joaca un rol crucial in neutralizarea radicalilor liberi naturali care pot deteriora ADN-ul si celulele.

Cartof dulce

Aceasta radacinoasa are un gust natural dulce, este incredibil de versatila si este bogata in vitamina A, un alt antioxidant esential. Aceasta vitamina este esentiala pentru sanatatea generala a creierului, iar o deficienta severa poate impiedica dezvoltarea si functionarea sistemului nervos central. Posibilitatile de a gati acest aliment sunt numeroase: piure, chipsuri crocante la cuptor, supa de cartof, cartof dulce la gratar.

Peste

Mai mult de jumatate din creier este format din grasime, ceea ce inseamna ca lipidele joaca un rol important in sanatatea neurologica. Dar tipul de grasimi pe care le consuma copilul tau conteaza cel mai mult. De exemplu, un tip de Omega 3 cunoscut sub numele de acid docosahexaenoic (DHA) este extrem de important pentru construirea celulelor nervoase. Aceste celule sunt responsabile pentru cresterea si dezvoltarea unui creier sanatos, precum si pentru abilitatile de invatare. Unii dintre pestii cu cel mai mult DHA sunt somonul, macroul, hamsia, sardinele si heringul.

Cum sa introduci peste in dieta copilului? Betisoarele de peste sunt o varianta extrem de facila. Taie pestele in fasii de 2 cm. Intr-un vas bate un ou, iar in alt vas pune pesmet, putina sare, migdale si fistic pisate. Da fasiutele de peste prin ou si pesmet, apoi pune-le pe o foaie de copt si baga-le la cuptor pentru 10-12 minute pana se rumenesc.

Pentru ca organismul uman produce cantitati neinsemnate de DHA (mai putin de 5% din necesar), este esential ca alimentatia copilului tau sa includa alimente si suplimente care sa satisfaca necesarul zilnic. Un supliment pentru dezvoltarea creierului copiilor este EstroVita Genius Kids.

EstroVita Genius Kids are o compozitie unica de uleiuri din microalge, seminte de in, coacaze negre si maces, bogate in acizi grasi esentiali. Acestia sprijina functiile cognitive si dezvoltarea armonioasa a sistemului nervos central. Uleiul de microalge, spre exemplu, contine DHA (acidul docosahexaenoic), acidul care sustine buna functionare a creierului si dezvoltarea armonioasa a copiilor.

Formula EstroVita Genius Kids este completata cu vitaminele D, E si K, pentru un aport de nutrienti care sa acopere necesarul zilnic al copiilor in curs de crestere si dezvoltare. Produsul nu contine: antioxidanti artificiali, conservanti, coloranti, arome, alergeni. Afla mai multe despre acest supliment de pe https://estrovita.ro/product/estrovita-genius-kids/!

Ovaz

Ovazul este o cereala foarte benefica pentru intreg organismul. Este bogat in proteine ​​si fibre, ceea ce o face un aliat esential pentru o mai buna circulatie a sangelui catre creier. Mai mult, ovazul este bogat in triptofan, un aminoacid prezent in proteinele de inalta calitate care favorizeaza crearea de serotonina, un neurotransmitator care ajuta copiii sa se concentreze mai bine si sa mentina o stare emotionala pozitiva, rezistenta la descurajare.

Citeste si: 3 retete de biscuiti cu ovaz, fara drojdie

Nuci si fructe uscate

Nucile si alte fructe uscate sunt bogate in lecitina, una dintre componentele principale ale acetilcolinei, un neurotransmitator care accelereaza impulsurile nervoase si o gandire mai agila, ceea ce favorizeaza o mai buna functionare a memoriei si un bun rationament. Copiii care mananca nuci, alune, seminte de pin sau migdale la gustare, in salate sau la micul dejun isi pot imbunatati astfel performantele intelectuale.

Pentru beneficii maxime, respecta recomandarea medicului pediatru in ce priveste cantitatea de consum a acestor alimente.

Legume si fructe

Legumele si fructele verzi si portocalii (precum varza, broccoli, morcovi, dovlecei, caise, portocale) sunt bogate in vitamina B6 si B12. Acestea ajuta la prevenirea bolilor coronariene si a bolii Alzheimer si cresc nivelul de tiamina, intarind astfel memoria. De asemenea, regasim in acestea vitamina A, un antioxidant important care ajuta creierul sa ramana tanar si agil.

Include toate aceste grupe de alimente in dieta copilului tau, pentru a te asigura ca ii furnizezi toti nutrientii esentiali unui creier sanatos!  

(articol sponsorizat)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.