Home Sanatate De ce apare constipatia in sarcina si cum o ameliorezi?

De ce apare constipatia in sarcina si cum o ameliorezi?

291
SHARE
constipatie in sarcina
(C) Photo created by gpointstudio - www.freepik.com

Constipatia este una dintre cele mai frecvente efecte secundare ale sarcinii, alaturi de greturile matinale si hipersensibilitatea la mirosuri. Nu este nimic de care trebuie sa te sperii, deoarece cauzele constipatiei in timpul sarcinii sunt naturale si nu dau motive majore de ingrijorare. Cu toate acestea, constipatia ramane un fenomen extrem de neplacut. De aceea, ne-am propus sa-ti oferim si cateva remedii prin care sa ameliorezi simptomele acesteia si sa te bucuri la maxim de perioada magica de 9 luni. Citeste articolul nostru pana la final si ramai informata!

Cand si de ce apare constipatia la femeile insarcinate?

vacante perfecte

Aproximativ 1 din 2 femei insarcinate sufera de constipatie. Aceasta apare, de obicei, in primul trimestru de sarcina, chiar si la femeile care nu au probleme cu tranzitul intestinal. Nu este nimic neobisnuit, daca iei in considerare ca sarcina este o perioada de schimbari fiziologice si hormonale semnificative. Unele dintre aceste schimbari ajuta embrionul sa se dezvolte, altele pregatesc corpul pentru nastere. Deci, nu te speria! 😊

Intre toate modificarile care apar in corpul femeii in sarcina, nivelurile ridicate de progesteron pot cauza aparitia contipatiei timpurii. Acest hormon joaca un rol important in prevenirea contractiilor uterine, reducand riscul de avort spontan ori nastere prematura. Tot el este si cauza reducerii contractiilor muschilor netezi, precum muschii tractului digestiv sau ai uterului. Se produce astfel incetinirea tranzitului intestinal care conduce la constipatie.

In plus, o data cu trecerea timpului, fatul se dezvolta, ocupand tot mai mult spatiu in organism. In al treilea trimestru, acesta poate comprima colonul pana la punctul in care constipatia este notabila spre finalul sarcinii.

Care sunt efectele constipatiei in timpul sarcinii?

Constipatia functionala, asa cum mai este numita cand nu are legatura cu prezenta unei boli, nu afecteaza dezvoltarea bebelusului si nici nu pune in pericol sanatatea. Cu toate acestea, poate provoca numeroase neplaceri, precum balonarea, gazele intestinale, durerile abdominale, lipsa poftei de mancare. De asemenea, poate contribui la aparitia hemoroizilor.

Iti sugeram sa discuti cu medicul tau, pentru a obtine sfaturi practice si chiar o serie de remedii naturiste.

Ce remedii poti adopta daca esti insarcinata si suferi de constipatie?

Pentru ca am mentionat de remedii naturiste, exista o serie de produse si alimente care te pot ajuta sa ameliorezi simptomele constipatiei. De exemplu, unele uleiuri esentiale si ceaiuri din plante au efecte benefice in acest sens. Ai in vedere, totusi, ca „natural„ nu inseamna neaparat „fara riscuri„. Exista multe uleiuri esentiale care nu sunt recomandate in sarcina, asa ca alege-le cu atentie.

Pentru a ameliora simptomele constipatiei in timpul sarcinii, bea suficienta apa (minim 1,5 litri pe zi) si adopta o dieta bogata in fibre. Poti obtine acesti macronutrienti din fructe proaspete si uscate, verdeturi, leguminoase si cereale integrale.

Iti poti completa doza zilnica de fibre si cu alte produse pe baza de plante, asa cum este Optifibre®. Acesta este compus din guma de guar hidrolizata. Inodor si insipid, Optifibre® nu schimba gustul, mirosul sau consistenta alimentelor in care este adaugat, asa ca va trece neobservat daca il adaugi in iaurt, supe, smoothie-uri, piureuri si chiar in compozitia prajiturilor preferate. Rezultatele le vei vedea dupa 2-3 zile, dar se recomanda sa folosesti Optifibre® timp de minim 3 saptamani pentru rezultate sustinute.

Optifibre® este sigur de consumat atat in sarcina, dar si pe perioada alaptarii. Trebuie doar sa te asiguri ca urmezi intocmai instructiunile prezentate pe produs.

Daca simptomele constipatiei sunt extrem de neplacute si vrei o actiune mai rapida (in aceeasi zi) si eliminarea balonarii ori a disconfortului abdominal incearca si OptiXpress®, un suc obtinut din prune uscate, cu un gust excelent si un ambalaj extrem de practic. Ca si Optifibre®, OptiXpress® are o adresabilitate larga, putand fi inclus si in rutina femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Afla mai multe despre OptiFibre OptiXpress® si OptiXpress® de pe: https://www.nestlehealthscience.ro/optifibre/ si https://www.nestlehealthscience.ro/optixpress!   

Sfat suplimentar: pe langa modificările dietetice, practica yoga prenatala, exercitii de sofrologie (acestea propun o intarire a organismului uman si aducerea acestuia, prin anumite exercitii, intr-o stare totala de relaxare fizica si psihica) sau un sport bland, precum inotul, pentru a stimula miscarile intestinale. 😊

(Articol sponsorizat)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.