Home Lifestyle Condiții optime de păstrare a vinului preferat

Condiții optime de păstrare a vinului preferat

310
SHARE
cum pastrezi vinul

Dacă îți place să ai mereu acasă câteva sortimente preferate de vin, pe care să le deschizi la ocazii speciale, e bine să ai în vedere și câteva detalii legate de păstrarea lor. Nu vorbim în acest articol despre vinuri destinate maturării, pe durata unor ani, căci un procent redus din vinurile de pe piață se pot bucura de o învechire pe termen lung, iar condițiile în cazul lor sunt mult mai stricte.

Pentru restul vinurilor, urmează sugestiile noastre pentru păstrare până când ești gata să bei vinul preferat:

  • Păstrează vinul la rece! Căldura este inamicul numărul 1 pentru vin. Temperaturile mai mari de 20o Celsius îmbătrânesc vinul mai repede decât ți-ai dori. Intervalul citat ca fiind „aproape perfect„ este cel situat între 7 grade și 18 grade. Să nu fie totuși prea rece. Temperatura medie a frigiderului scade cu mult sub cele 7 grade, iar aerul poate pătrunde în sticlă și distruge vinul. Cel mai adesea, eticheta vinului îți oferă și detalii cu privire la temperatura de servire, așa că citește-o cu atenție!
  • Evită schimbările bruște, repetate, de temperatură! Mai important decât să îți faci griji cu privire la atingerea temperaturii ideale de aproximativ 12o – 13o este să eviți schimbările rapide și frecvente de temperatură. Expansiunea și contracția lichidului din sticlă ar putea împinge dopul afară sau pot provoca infiltrații.
  • Stinge lumina! Lumina, în special cea a soarelui, poate fi o problemă pentru depozitarea vinului pe termen mai lung. Razele UV pot degrada și îmbătrâni vinul prematur. Este și motivul pentru care viticultorii folosesc sticlă de culoare închisă pentru îmbutelierea vinului. Sunt ca ochelarii de soare pentru vin. Dar și becurile cu incandescență pot fi nesigure pentru păstrare, deoarece emit lumina ultravioletă. Cel mai bine este ca spațiul de depozitare să fie întunecat.
  • Atenție la umiditate! Se spune că nivelul ideal de umiditate pentru păstrarea vinului este de 70%. Aerul uscat va usca dopul, va pătrunde în sticlă și va deteriora vinul, iar condițiile extrem de umede pot favoriza apariția mucegaiului. Acest din urmă fapt nu va afecta un vin sigilat corespunzător, dar poate deteriora etichetele. Oriunde între 50% și 80% umiditatea este considerată sigură, așa că poți investi într-un aparat obișnuit de măsurare a umidității, dacă vrei să te asiguri că vinul tău se păstrează în condiții optime.

Citeste si: Scurta introducere in sofisticatul Pinot Noir

  • Alege rafturile orizontale! În mod tradițional, sticlele se depozitează pe orizontală, pentru a menține vinul în contact cu pluta și a împiedica dopul să se usuce. Dacă intenționezi să bei vinul într-un timp scurt sau mediu, acest lucru nu este necesar. Cu toate acestea, vă spunem: rafturile orizontale sunt o modalitate eficientă din punct de vedere al spațiului de a vă depozita sticlele cu vin preferat și, cu siguranță, nu dăunează vinului.
  • Evită vibrațiile! Vibrațiile semnificative perturba sedimentele din vinurile mai vechi și pot imprima un gust ca de nisip. Pe termen scurt, acestea nu sunt o problema. Insă, nici nu supune vinul unei agitații continue, similară sticlelor de șampanie pe care le pulverizezi după deschidere. 😊
vacante perfecte

Sperăm că toate acestea îți sunt de folos pentru păstrarea în condiții optime a vinului preferat și te invităm pe blogul https://vifrana.com/blog/, să descoperi și alte teme.

(Articol sponsorizat)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.