Home Lifestyle Scurta introducere in sofisticatul Pinot Noir

Scurta introducere in sofisticatul Pinot Noir

377
SHARE
pinot noir strugure

Pinot Noir este unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri, dar si unul dintre cele mai stilate. Istoria sa nu este pe deplin clara, dar se crede ca isi are originea in epoca romana, posibil in secolul I.
Popularitatea sa a luat avant in Evul Mediu, perioada in care biserica si nobilimea din Franta au cultivat struguri Pinot pe terenuri alese cu grija, deoarece cunosteau sensibilitatea acestui soi. Astfel, ei au cartografiat si clasificat cu precizie bucati de pamant potrivite pentru cresterea Pinot Noir, inventand si conceptele de Premier Cru si Grand Cru.

Astfel, calitatea inalta a vinurilor obtinute din Pinot contrasta cu cea a vinurilor produse de clasa taraneasca, obtinute din Merlot sau Cabernet.


Cand spunem Pinot, spunem „terroir„

vacante perfecte

Pinot Noir este un soi dificil de cultivat, deoarece tendinta de a produce ciorchini stransi ii face o victima usoara pentru diferite boli, precum botrytis cinerea (putregai cenusiu) sau ciuperca. Mai mult, pielea subtire a boabei de strugure nu protejeaza suficient pulpa impotriva daunatorilor. De asemenea, pielea subtire face strugurele mai sensibil la caldura ori la ploi abundente. Este lesne de inteles, asadar, ca solul si clima joaca un rol crucial in cresterea acestui soi.


Vinul obtinut din Pinot Noir are caracteristici remarcabile

Pielea fina si nivelurile scazute de compusi fenolici fac din Pinot Noir un soi perfect pentru a obtine vinuri cu o culoare mai deschisa, dar clara, si un corp mediu. Iar tonul mai deschis decat al altor vinuri rosii este una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale sale, nicidecum o eroare de vinificare.

Pinot Noir ofera o senzatie diferita, o aroma care reinnoieste gura si care propune o noua metoda de degustare ce merge de la obisnuinta, pana la descantec progresiv, cautare si, in final, sofisticare.

Citeste si:
Ce note si arome poti gasi in Pinot Noir?

Cirese, merisoare, zmeura, frunze uscate, ciuperci, lemn dulce, acestea sunt intre cele mai frecvente arome pe care le poti identifica intr-un pahar cu Pinot Noir. Dar poti fi surprins si de note de capsune, flori, frunze de ceai, iarba, in functie de locul in care creste strugurele.
Bob cu Bob Pinot Noir, de exemplu, este obtinut din struguri ecologici si dezvaluie note de lemn dulce si prune coapte. De indata ce il gusti acestea se imbina cu arome subtile de caramel ars si prune. Este un vin echilibrat, cu un post gust mediu pe care-l poti savura la orice ocazie. Descopera-l pe https://vifrana.com/categorie/vin-rosu/!


Cu ce mancaruri poti asocia Pinot Noir?

Alimentele trebuie sa completeze aromele vinului. Pentru ca in Pinot Noir se regasesc adeseori note de „pamant„, acestea il fac asocierea perfecta pentru retetele cu ciuperci. Si daca tot vorbim de vegetale, Pinot Noir isi gaseste locul si langa vinete, sfecla, radacinoase, fenicul, rosii.
Daca vinul este mai echilibrat, se asociaza bine cu carnuri mai usoare, dar aciditatea mai ridicata il face potrivit si pentru porc sau vita. Merge bine, de ce nu?, si cu carne de rata sau miel.
Cand vine vorba de gustari delicate, cu branzeturi maturate de intensitate medie, cu paine si sosuri cremoase, Pinot Noir e alegerea potrivita. Si dupa toate acestea, ai face bine sa-ti iei doza de vin ecologic si sa te delectezi cu un pahar de Pinot Noir. 😊

Articol sponsorizat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.