Home Lifestyle Amadeo Modigliani: 10 lucruri mai putin cunoscute

Amadeo Modigliani: 10 lucruri mai putin cunoscute

849
SHARE
amedeo-modigliani-

Se naste la 12 iulie 1884. In momentul nasterii, un functionar da buzna in camera, iar tatal sau pune pe pat toate „averile„ familiei. Conform legilor epocii, tot ceea ce se afla pe patul femeii care naste nu poate constitui o compensatie.

La varsta de 12 ani, Amadeo ii cere permisiunea mamei sale sa urmeze cursuri de desen. Desi parintii sunt despartiti, iar situatia economica este dificila, mama sa i-a sustinut intotdeauna pasiunea artistica. La 13 ani incepe sa realizeze portrete, iar la 22 de ani, dupa intalnirea cu Brancusi, incepe sa sculpteze. Dupa mama sa, delirurile cauzate de febra tifoida au scos la iveala latura sa artistica.

vacante perfecte

Este cunoscut pentru rapiditatea cu care isi executa portretele. Finalizeaza un tablou din doua sedinte, fara retusuri. O alta caracteristica a tablourilor este reprezentarea ochilor. Sunt adesea opaci, pentru a reprezenta introspectia personajelor. Un exemplu concret este portretul pictorului Leopold Survage care prezinta un ochi „viu„, iar celalalt „orb„. Explicatia lui Amadeo este aceea ca: pe de o parte observi lumea exterioara, iar pe de alta parte observi lumea ta interioara.

In 1906 se muta la Paris si intruchipeaza artistul blestemat, care se afunda in droguri si alcool. In stare de ebrietate, acesta devine violent. Distruge acoperisurile prietenilor si provoaca un incendiu.

Ii este rusine cu situatia sa economica si ascunde asta fiind extrem de generos. Pentru a-si procura bautura, se aseaza la mesele clientilor si le face portrete contra unei sume derizorii. Sunt ceea ce el numeste „desene de baut„.

Citeste si: 6 salate energizante, usor de preparat

Dupa 3 ani la Paris, din cauza sanatatii fragile si a dependentei de alcool, face un scurt sejul la Livorno, in Toscana, orasul sau natal, pentru a se odihni. Aici, se spune ca in urma batailor de joc ale prietenilor, isi arunca sculpturile in marele canal.

Dupa moartea sa, la aniversarea de 100 de ani de la nastere, municipalitatea decide sa faca lumina in cazul sculpturilor scoase la iveala de cativa scufundatori si atribuite lui Modigliani. Desi unii experti le autentifica, falsul iese la iveala, iar acestia isi pierd credibilitatea.

Starea proasta de sanatate il determina pe artist sa renunte la sculptura. Este sustinut de galeristul Paul Guillaume care il sfatuieste sa se dedice exclusiv picturii, caci sculpturile sale nu atrag atentia publicului si sunt greu de vandut.

In 1917, Leopold Zbrorowski, cel care ii gestioneaza afacerile, organizeaza o expozitie in jurul lucrarilor lui Amadeo, intr-o galerie pariziana. Vernisajul este intrerupt de un comisar al politiei care il obliga pe Modigliani sa scoata o serie de tablouri pentru expunere indecenta. Din cauza acestui scandal, niciun tablou nu se vinde.

La 24 ianuarie 1920, in varsta de 36 de ani, moare din cauza meningitei tuberculoase. Jeanne Hebuterne, partenera sa, pictorita si mama fiicei sale – Jeanne Modigliani-, se sinucide aruncandu-se pe fereastra la doua zile dupa moartea acestuia. Fiica sa, la doar 14 luni, este luata la Livorno de catre bunica si matusa sa. A devenit istoric si a scris biografia artistului

Este datoria voastra in viata sa va salvati visul – Amadeo Modigliani

Citeste si: Ce inseamna sa fii sapiosexual?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.