Home Lifestyle 12 curiozitati din lumea fascinanta a vinului

12 curiozitati din lumea fascinanta a vinului

6554
SHARE
curiozitati despre vin

Nota: Pentru ca mai multi cititori si pasionati ai vinului au pus la indoiala veridicitatea informatiilor prezentate mai jos, am decis sa mentionam faptul ca acestea se regasesc in sursele din finalul articolului. Intelegem ca dincolo de aceste surse exista o bibliografie numeroasa, exista sustinatori si exista critici. 

Despre vin avem legende si intamplari dinainte de Hristos. De exemplu, intre 510 si 323 i.H, in timpul lui Socrate si Hipocrat, se spune ca vinurile erau pastrate in lagynos, recipiente din lut, protejate de o impletitura din rachita. Acestea au fost precursoarele sticlelor fiasco italienesti, in care se pastrau vinurile Chianti inferioare, din Toscana.

vacante perfecte

Aristofan, dramaturgul grec, spunea ”Aduceti-mi un pocal de vin, ca sa-mi umezesc mintea si sa spun ceva inteligent”. Noi n-avem nevoie de un pocal de vin, dar avem multe curiozitati din lumea vinului pe care vi le expunem mai jos si care speram sa va indemne sa cautati mai multe despre fascinanta lume a vinului:

  1. Grecii au fost prima civilizatie in care oamenii de rand beau vin in mod regulat. In general, acestia beau vin alb chihlimbariu, numit Retsina. Un vin infuzat cu rasini din copac, pe post de conservant.
  2. Richard Inima de Leu a fost cel care a facut cunostinta englezilor cu vinul de Bordeaux. Ajuns duce de Aquitane la 15 ani, Richard domnea intregul taram al vinului de Bordeaux. El a urcat apoi pe tronul Angliei si a condus cea de-a treia cruciada, in secolul 12. Din Bordeaux erau atunci incarcate butoaie grele cu vin Claret, de care englezii s-au indragostit.
  3. Chateau D’Yquem a fost singurul vin alb care a primit clasificarea Premier Cru la Expozitia de la Paris din 1855. Pe pielita boabelor de struguri se gaseste un mucegai nobil, care influenteaza concentratia de zahar si arome. Aceasta face ca acest vin sa fie cu adevarat special. In 1996, a fost preluat de LVMH, care detine Louis Vuiton, Dom Perignon, Dior. Dior are acum o lotiune realizata din seva extrasa din viile de la Chateau D’Yquem.
  4. Numele Dom Perignon vine de la un calugar benedictin, pivnicer in regiunea Champagne (1668). El a fost unul dintre primii vinificatori care au folosit dopuri din coaja arborelui de pluta. Inainte se foloseau dopuri din lemn, din ceara, din tesaturi inmuiate in ulei.
  5. Folosind dopurile lui Perignon, vinurile imbuteliate inainte de finalizarea procesului de fermentatie pastrau o cantitate de CO2 care se elibera ulterior.
  6. Varietatea cea mai apreciata de Grand Cru Champagne este Dom Perignon a casei Moet&Chandon. Acesta este un cuvee (amestec) iconic, creat in 1936 de contele Robert Jean de Vogue.

„Abtinerea de la vin nu te va ajuta sa traiesti mai mult, dar cu siguranta ca asa ti se va parea„ Gordon Howell

7. Cea mai mare crama de restaurant din lume apartine Bern’s Steak House – Florida. 90.000 de sticle sunt stocate in pivnite, iar alte 500.000 sticle se afla intr-un depozit apropiat restaurantului.

8. Vita de vie este planta cu cea mai mare productie de fructe din lume. Spania detine cele mai multe podgorii (aproximativ 1.116.000 hectare cultivate cu vita de vie). Locul doi este ocupat de Franta, iar locul 3 de catre Italia. Urmeaza Turcia, China si SUA.

9. Cea mai vehe sticla de vin scoasa la licitatie continea un Tokaji unguresc din 1646. Aceasta a fost vanduta la Londra, de casa Sotheby’s, in 1984.

10. Chateau Petrus 1945, 1946, 1947 sunt unele dintre cele mai nobile si mai costisitoare vinuri de Bordeaux.

11. Noua Zeelanda se afla pe harta internationala a vinurilor, mai alea datorita Sauvignon Blanc, de o calitatea superioara vinurilor frantuzesti.

12. Leland Stanford este unul dintre marii antreprenori din lumea vinului. In 1881, acesta detinea mai mult de 1400 hectare de podgorii, cea mai intinsa suprafata continua cultivata cu vita de vie din lume. In 1891, el a fondat Universitatea Stanford, al carui prim student a fost viitorul presedinte Herbert Hoover.

Lecturi:

Richard Vine – The Curious World of Wine: Facts, Legends, and Lore About the Drink We Love So Much, Publisher: TarcherPerigee, 2012

Richard Vine – Winemaking: From Grape Growing to Marketplace, Publisher: TarcherPerigee, 2012

Caro Feely – Wine: The Essential Guide to Tasting, History, Culture and More, Publisher: Summersdale Publishers Ltd, 2015

Ian Tattersall and Rob DeSalle, A natural history of wine, Publisher: Yale University Press, 2015

Richard Chilton – Adventures with old vines: a beginner’s guide to being a wine connoisseur, Publisher: Rowman & Littlefield Publishers, 2017

Citeste si: 3 muzee mai putin cunoscute din Bucuresti, pe care merita sa le vizitezi

8 COMMENTS

    • La ce anume te referi cu „colectie de prostii„? Am actualizat articolul cu o parte dintre lecturi. Sunt convinsa ca nimeni nu s-a nascut cu informatia in cap si era evident ca informatia este adunata din diverse surse. De altfel, am si mentionat ca am avut mai multe lecturi.

  1. Printre alte bazaconii citez: “11. Noua Zeelanda se afla pe harta internationala a vinurilor, mai alea datorita Sauvignon Blanc, de o calitatea superioara vinurilor frantuzesti.”
    Nu am inteles daca SB-ul sau Noua Zeelanda are o calitate superioara tuturor vinurilor frantuzesti (BIG LOL) … oricarea ar fi raspunsul va recomanda sa cititi altceva sau sa invatati cum se retransmite corect o informatie … La punctul 9 nu ati spus nimic dar nimic

    • Buna ziua, Lucian! Multumim pentru feedback. Il vom lua in considerare si vom citi in continuare. Nu am cuprins inca toata literatura de specialitate, asa este. Daca ne puteti recomanda ceva, cu mare drag vom cauta. Desigur ca informatiile pot fi rafinate. O zi cat mai buna!

  2. E laudabil sa popularizezi vinul, chiar si sa ai lecturi de specialitate insa ar trebui sa aprofundam mai mult, ca sa fiu elegant. Eu am scris cele de mai jos din dragoste pentru vin si pentru ca imi doresc ca la cei mai putin cunoscatori sa ajunga o informatie corecta.
    Sa le luam pe rand
    1. nu e adevarat grecii antici beau in general retsina. Retsina a fost obtinuta accidental datorita siligarii amforelor cu rasina. Si, da, obiceiul e vechi, exista si astazi insa e putin probabil ca Platon si Aristotel se intretineau cu Retsina. Prima mentiune apare la romani in primul secol dupa Hristos.
    2. contributia lui Richard la raspandirea vinului in Anglia e cel putin exagerata. Vii se cultivau si inainte de el, de altfel de pe vremea romanilor. Mai importanta a fost invazia normanzilor
    3. Fals. Sau in fine, nu e o informatie complet adevarata. Nu e singurul vin alb Premier cru. E singurul Premier cru superior. La partea cu mucegaiul se pot spune multe, nici nu incep.
    4. Este un mit. Un urmas al lui Perignon din Abatia din Hautvillers, Dom Groussard, care a trait o suta de ani mai tarziu a scris despre Perignon pentru a atrage atentia asupra abatiei si de aici pleaca mai toate miturile. Toti istoricii vinului sunt rezervati in a lua aceasta lucrare ca izvor istoric.
    5. Din aceeasi categorie. Vinul spumant nu are carbonatie din pricina combinatiei de dop de pluta si fermentatie neterminata. De altfel e si incorect. Vinul de Champagne este un vin de dubla fermentatie, cea secundara avand loc in sticla. Deci la momentul imbutelierii fermentatia primara este terminata.
    6. E pur si simplu fals. Exista o pleiada de alte sampanii Grand Cru mai apreciate (mai bune, mai scumpe etc) decat Dom Perignon
    7. S-ar putea sa fie adevarat
    8. Nu cred ca e adevarat. Adica la productia de struguri China este de departe cel mai mare producator, apoi Italia, Franta, Spania. Cred ca statistica pe care ai utilizat-o e cam veche
    9. Cred ca e corect
    10. Da, printre cele mai scumpe cu siguranta
    11. Prima parte da, a doua ba. Nu stiu de unde ai scos partea cu “superior”
    12. E fals. Cauta Leland Stanford winery pe wikipedia. O sa vezi ca e vorba de acri. Iar la 600 de hectare sau asa ceva, o fi fost mare in 1891 pentru Statele unite, insa nu e ceva uimitor

    • Buna ziua, George! Multumim pentru lamuriri. Chiar ne-ar ajuta o bibliografie relevanta din care sa ne documentam, inclusiv pentru cele enumerate de tine mai sus. Zi buna!

      • Eu cred ca ar folosi sa fim ceva mai rezervati in raspandirea de informatii din domenii pe care nu le stapanim, inainte sa cerem bibliografii doveditoare ale contra-argumentelor. Parerea mea! Altfel exista cursuri de initiere si o literatura vasta. Pentru inceput nu poti da gres cu Povestea Vinului a lui Hugh Johnson. E tradusa in romaneste

        • Ok, multumim de recomandare. Totusi, informatiile prezentate au (acum) o sursa, nu sunt doar iscodite de o minte necunoscatoare. E drept ca putem sa ne alegem surse nepotrivite si ne asumam ca nu am fost suficient de documentati. Vom aprofunda si vom reface articolul, astfel incat sa se inteleaga mai bine mesajul. Multumim!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.