Home Sanatate Constipația la copii – cauze ale apariției

Constipația la copii – cauze ale apariției

1214
SHARE
constipatia la copii

Constipația apare destul de frecvent în cazul copiilor, afectând aproximativ 9%[i] [1]dintre ei. În cazul acestora, cauzele constipației sunt foarte variate. Spre exemplu, copiii cu o vârstă mai mare de 2 ani pot evita toaleta din diverse motive, fie că sunt implicați prea mult într-un joc, fie nu vor sa meargă în acel moment la baie.

Alții pot fi preocupați de curățenia din băi la grădiniță sau la școală sau de lipsa de intimitate, motiv pentru care refuză să folosească toaleta mai multe zile la rând, ajungând să fie constipați. Desigur, și alimentația joacă un rol important în apariția constipației în rândul copiilor. Schimbările în dietă pot afecta tranzitul intestinal, iar copiii care consumă foarte multe dulciuri și zahăr sunt mult mai predispuși la constipație.

Citește și: 5 recomandări alimentare care te ajută să scapi de constipație

vacante perfecte

Studiile[2] arată că în ciuda faptului că 10% dintre copii se confruntă cu constipația, doar 3% dintre părinți ajung să consulte un medic cu privire la această problemă. Iar acest lucru se datorează faptului că părinții tratează constipația acasă, cu diverse remedii populare sau în multe cazuri, părintele nici nu observă că cel mic se confruntă cu această tulburare. Iată 5 semne ale constipației la copii:

  • Mai puțin de 2 scaune pe săptămână

Copiii ar trebui să aibă scaun cel puțin o dată la 2 zile. Dacă observi că cel mic nu a mai avut scaun de cel puțin 3 zile, acesta este un indiciu ca cel mic ar putea sa sufere de constipație. Dacă  cel mic merge singur la baie si e obisnuit sa nu iti ceara ajutorul, s-ar putea să nu observi întotdeauna acest lucru decât dacă el singur îți atrage atenția. De obicei constipația este însoțită și de alte simptome, cum ar fi:abdomen mai umflat si dureros, sângerari, infecții urinare.

Citește și: Cum alegi o saltea pentru copii mici?

  • Istoric de retenție a scaunului

Spuneam mai devreme că în cazul copiilor, constipația poate să fie și o urmare a retenției scaunului. După o anumită vârstă, cel mic poate alege să nu meargă la baie în detrimentul altor lucruri considerate mai importante, cum ar fi joaca. Există și situații în care copilului îi este teamă să folosească toaleta din cauza unor experiențe mai neplăcute.

De multe ori schimbarea mediului (inceperea gradinitei de exemplu) este asociata cu situatile in care cel mic evita sa mearga la toaleta. Dacă și copilul tău ttrece printr-o perioada de schimbari sau adaptare la un mediu nou, asigura-te ca iti spune daca a folosit toaleta sau nu si care au fost motivele pentru care a evitat sa mearga la toaleta. .

  • Scaun tare și dureros

Scaunul tare și dureros este un simptom clar al constipației. Dacă cel mic se plânge de așa ceva, poți incerca in primul rand cu unele schimbari in alimentatie.   Insa, daca problema persista, este bine sa dai o fugă cu cel mic și până la medic.

  • Durere abdominală

Constipația în cazul copiilor poate fi însoțită și de dureri abdominale. Dacă îl vezi pe cel mic că se ține de abdomen, refuză să mănânce și se plânge că îl doare, este clar  că se confruntă cu probleme digestive.

Constipația este una din problemele pentru care trebuie să consulți medicul, deoarece lăsată netratată, poate duce la probleme serioase de sănătate.

Optifibre este un produs din 100% fibre naturale, solubile, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Acest produs de la Nestle este recomandat copiilor cu vârsta de peste 3 ani! Urmează recomadările medicului în ceea ce privește dieta celui mic și tratamentul necesar pentru remedierea constipației.  

Citește mai mult despre beneficiile OptiFibre pe https://nestlehealthscience.ro/optifibre


[1]   van den Berg MM, Benninga MA, Di Lorenzo C. Epidemiology of childhood constipation: a systematic review. Am J Gastroenterol. 2006 Oct. 101(10):2401-9.

[2] Borowitz SM, Cox DJ, Kovatchev B, et al. Treatment of childhood constipation by primary care physicians: efficacy and predictors of outcome. Pediatrics. 2005 Apr. 115(4):873-7.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.