Home Calatorii Carnavalul de la Venetia, o sarbatoare a mastilor si a extravagantei

Carnavalul de la Venetia, o sarbatoare a mastilor si a extravagantei

2426
SHARE
carnavalul de la venetia 2018

”Bucket list… do it, repeat it”, “An extravaganza that should not be missed”, “Must do at least once”, “Should experience this at least once.”, “Never the same, deep, fantasmagoric mystery alive today”, “You have not seen Carnival if you did not visit Venice’s”, “Most beautiful Carnival in Europe”. Daca-i intrebi pe straini ce parere au despre Carnaval, asta iti vor raspunde. Asta spun turistii pe tripadvisor.com despre Carnavalul de la Venetia.

O sarbatoare anuala a mastilor si a extravagantei, Carnavalul de la Venetia ramane una dintre cele mai spectaculoase manifestari de acest gen din Europa. Daca faimoasele gondole spun povestea Venetiei, atunci mastile sunt cele care dau farmecul aparte Carnavalului. Primul document scris care atesta manifestarea dateaza din 1268, atunci cand au fost mentionate mastile care reprezinta personaje din commedia dell’arte si care, alaturi de costumele de epoca, muzica de vioara, paradele, balurile, piesele de teatru, artificiile, transforma toate spatiile Venetiei in scene uriase, de sarbatoare. Interzis intr-o perioada si reintrodus in mod oficial abia din anii 1980, cu sprijinul municipalitatii, carnavalul a renascut intr-o versiune mai comerciala, cu scopul de a creste numarul turistilor din intreaga lume. O joaca pentru unii, insa o traditie vie pentru altii…

vacante perfecte

Carnavalul de la Venetia se desfasoara in mod traditional in luna februarie. In 2018, Carnavalul de la Venetia va avea loc in perioada 3-13 februarie. Dar lansarea “neoficiala” a Carnavalului de la Venetia va avea loc cu o saptamana mai devreme, adica din 27 ianuarie 2018. Acest “prolog” va consta intr-un spectacol pe canalul Cannaregio, una dintre principalele artere ale Orasului plutitor. Barci decorate pe tema frumusetii, a marii si a vanitatii, parada pe apa si ai sa observi cum orasul ia deja un aer de carnaval. Intregul oras se transforma intr-un univers suprarealist, unde masti si costume sclipitoare se intalnesc si se saluta cu formula ”Salut, domnule/doamna masca“. Toata lumea uita, in timpul carnavalului, de identitatea sa, ascunzandu-si originea sociala, varsta sau sexul. Prin costume si masti, este posibil sa ramai total anonim. Adesea, bogatii se ascundeau ca fiind saraci si invers. Nimic altceva nu mai conteaza aici, nu mai exista bariere sociale. Toata lumea participa la magia carnavalului, o lume a libertatii.

  • Sambata 27 ianuarie 2018

Ora 18:00: Deschiderea carnavalului de la Venetia cu prima parte a spectacolului acvatic de pe canalul Cannaregio. Barcile decorate pe tema frumusetii, a marii si a vanitatii vor avea parada pe apa.

  • Duminica 28 ianuarie 2018

Ora 11:00: a doua parte a spectacolului acvatic pe canalul Cannaregio.

  • Sambata 3 februarie 2018

14:30: Cortegiul Mariilor. Va avea loc la San Pietro di Castello la ora 14:30 si va trece prin Via Garibaldi, de-a lungul Bazinului San Marco, inainte de a ajunge la ora 16:00 la Piazza San Marco. Este una dintre cele mai vechi traditii ale carnavalului. Din punct de vedere istoric, era vorba despre binecuvantarea cuplurilor care s-au casatorit in cursul anului.

  • Duminica 4 februarie 2018

Ora 11:00: Parade in costume istorice, in asteptarea zborului ingerului, in Piata San Marco.

Ora 12:00: Zborul ingerului. Este imposibil sa-ti imaginezi un carnaval la Venetia fara zborul ingerului. In cea de-a doua duminica a carnavalului, o fata imbracata intr-o rochie de epoca traverseaza cerul venetian de la turla San Marco spre centrul pietei. Traditia a fost initiata in 1558. Doua secole mai tarziu, unul dintre oamenii care trebuiau sa efectueze zborul si-a pierdut echilibrul si s-a prabusit in multime. “Zborul” a fost astfel realizat pentru cateva secole de un porumbel intr-o cutie de lemn… apoi din 2001, fetele curajoase, prinse bine de franghia din otel, coboara vertiginos cu zambetul pe buze.

  • Joi, 8 februarie 2018

Ora 15:00: parada de trasuri pe strazile din Marghera si Città Giardino.

  • Duminica, 11 februarie 2018

Ora 12:00: Zborul vulturului. O personalitate (al carei nume va fi dezvaluit cu cateva zile inainte de eveniment) va fi aleasa sa reprezinte vulturul si sa zboare peste piata.

Ora 12:00: Zborul magarului, Piazza Ferretto.

Ora 15:00: finala concursului celui mai bun costum al Carnavalului, in piata San Marco.  In zilele noastre, costumele sunt inspirate de Commedia del arte, cum ar fi arlechinul, Bautta, purtata atat de barbati, cat si de femei sau Gnaga, cu fata de pisica sau simpla Moretta, o masca mica din catifea, apreciata de femei.

  • Marti, 13 februarie 2018

Ora 16:00: Prezentarea Premiului Mariei 2018, Piata San Marco.

Ora 17:00: Zborul Leului din Saint-Marc (leul este simbolul orasului Venetia). O tapiserie, pe care este pictat un leu de culoare rosie, va zbura pe deasupra multimii.

Multe mese, petreceri si baluri cu costume, inspirate din Commedia dell’Arte, vor fi organizate in cele 10 zile ale carnavalului de la Venetia din 2018. Gasiti lista completa pe site-ul oficial.

Chiar daca in aceasta perioada Venetia poate fi mai aglomerata ca niciodata, nu conteaza, Carnavalul ar trebui sa-l vezi macar o data in viata. Apoi vei decide daca merita sa-l mai vezi o data. Noi credem ca da.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.