Home Lifestyle Singuratatea, mai periculoasa decat obezitatea. Ce este de facut?

Singuratatea, mai periculoasa decat obezitatea. Ce este de facut?

1833
SHARE
singuratatea

Singuratatea ar trebui tratata drept o problema majora de sanatate, pentru ca este la fel de periculoasa ca obezitatea (care afecteaza o treime din adultii din SUA), daca nu chiar mai mult, potrivit cercetarilor prezentate de Asociatia Americana de Psihologie. Cercetatorii au analizat peste 200 de cazuri privind efectele izolarii sociale si ale singuratatii. Ei au descoperit ca singuratatea si izolarea sociala pot creste riscul de deces prematur cu pana la 50%. Peste 42 de milioane de americani de peste 45 de ani sufera de singuratate cronica, conform Asociatiei AARP. Mai mult de un sfert din populatie traieste singura, potrivit Biroului de recensamant din S.U.A. Un studiu raportat de Medical News Today, de anul trecut, de exemplu, a sugerat ca singuratatea poate fi legata si de boala Alzheimer, in timp ce alte cercetari au asociat izolarea sociala cu supravietuirea redusa pentru pacientii cu cancer mamar.

Profesorii de psihologie spun ca oamenii ar trebui sa se pregateasca pentru pensionare, atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere financiar, deoarece pentru multi oameni locul de munca reprezinta cea mai mare sursa de conexiuni sociale.

vacante perfecte

Potrivit unei campanii desfasurate in SUA, cu scopul de a pune capat singuratatii, 17% dintre persoanele varstnice se intalnesc cu prietenii, familia, vecinii mai putin de o data pe saptamana, in timp ce 1 din 10 merge o data pe luna. Un alt sondaj a dezvaluit faptul ca pentru persoanele varstnice, televiziunea reprezinta principala sursa de companie.

Desi singuratatea este adesea privita ca o problema a persoanelor in varsta, in urma unui studiu recent realizat de Fundatia pentru Sanatatea Mintala, s-a constatat ca persoanele de 18-34 de ani se simteau singure mai des decat cei peste 55 de ani. Cercetatorii cred ca o prioritate mai mare ar trebui sa fie formarea competentelor sociale pentru copii in scoli. Consiliile ar trebui, de asemenea, sa asigure existenta unor spatii sociale suficiente care sa incurajeze adunarea si interactiunea, cum ar fi centrele de recreere si gradinile comunitare.

Si social media joaca un rol important. Conform dr. Igor Galynker, presedinte in cadrul departamentului de psihiatrie Mount Sinai Beth Israel in New York, daca unele persoane in varsta pot beneficia de o comunicare intensa datorita internetului, cei care graviteaza in mod natural spre izolare devin si mai singuratici, din cauza internetului. “Daca va simtiti singuri si va adresati oamenilor pentru a va usura singuratatea, este bine, dar daca nu functioneaza, trebuie sa vedeti un psihiatru sau terapeut pentru a afla daca este ceva mai mult”, spune acesta.

Ce este de facut?

  • Cel mai bun mod de a face fata izolarii este sa soliciti ajutor si sprijin de la prieteni si familie.
  • Cand te intalnesti cu prietenii apropiati, vorbeste si despre sentimentele tale, nu numai despre slujbe sau despre familii. A fi sincer despre viata ta ii ajuta pe oameni sa se simta mai aproape de tine.
  • Planifica sarbatorile sau zilele de nastere din timp, astfel incat sa nu stai niciodata singur in momentele care conteaza cu adevarat.
  • Invita o persoana noua – cineva pe care l-ai intalnit in ultima luna. Mergi la teatru, la film sau la restaurant.
  • Nu astepta ca cineva sa te sune sau sa-ti trimita un e-mail – contacteaza-i tu. Pune mana pe telefon si suna. Daca sunt ocupati, nu inseamna ca te resping. Incearca din nou.

Surse folosite: 1, 2, 3, 4, 5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.