Home Sanatate Dezechilibrul hormonal – ce este, simptome si tratament

Dezechilibrul hormonal – ce este, simptome si tratament

1498
SHARE
dezechilibru hormonal

Vorbim despre dezechilibru hormonal atunci cand apar niste fluctuatii ale nivelului de hormoni, deoarece acestia au un rol extrem de important in mentinerea sanatatii organismului. Exista multe tipuri de hormoni in organism: unii joaca roluri cheie in sanatatea femeilor, mentionam aici estrogenul, testosteronul si progesteronul; hormonul tiroidian din glanda tiroida, cortizolul din glanda suprarenala si prolactina din glanda hipofiza (pituitara). Cand acestia sunt in echilibru, organismul functioneaza fara probleme. Unele dezechilibre hormonale pot fi diagnosticate prin simptome clinice sau dupa un examen fizic, iar altele necesita teste simple de sange.

Simptome si tratamente

  • Lipsa somnului. Esti obosita, dar nici nu poti dormi, suferi, adeseori, de insomnie. O cana cu lapte cald seara, inainte de culcare, poate face minuni. De asemenea, alimentele care contin zinc (fructe de mare, carne de vita si miel, fasole, nuci si seminte, germeni de grau, produse lactate) si magneziu (fructe cu coaja lemnoasa, nuci si seminte – in special seminte de dovleac, peste, leguminoase, cereale integrale, avocado, banane, iaurt simplu, fructe uscate, ciocolata neagra) sunt eficiente pentru un somn sanatos. De asemenea, poti bea ceaiuri din urmatoarele plante: musetel, valeriana, floarea pasiunii, levantica.
  • Probleme digestive. Ai simtit vreodata ca ti se „strange” stomacul in situatii stresante? Stresul poate avea un impact daunator, deoarece stimuleaza producerea anumitor hormoni in organism. Cercetatorii de la Universitatea A&M din Texas au constatat ca un dezechilibru hormonal afecteaza microflora din intestin atunci cand o persoana este stresata. Totodata, bacteriile sanatoase din intestin si o dieta sanatoasa pot ajuta la reducerea stresului la nivelul intestinului.
  • Schimbarile de dispozitie, anxietatea si depresia. Un dezechilibru hormonal te poate determina sa te confrunti cu schimbari de dispozitie si cu o anxietate sporita chiar inaintea perioadei sau in timpul menopauzei. Nivelurile de estrogen fluctueaza constant in timpul ciclului de reproducere. Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca femeile cu nivel scazut de estrogen sunt mai predispuse sa simta efectele stresului emotional, iar alte studii au aratat ca fluctuatiile hormonului cortizol si hormonii produsi de glandele hipofizice, hipotalamice si gonadale pot determina simptome depresive. In cazul in care depresia si anxietatea sunt rezultatul dezechilibrelor hormonale, atunci poti apela la tratamente naturale pentru depresie.
  • Cresterea in greutate. Simti mereu ca ti-e foame si nu te saturi. Organismul secreta hormoni care controleaza apetitul si foamea. Orice dezechilibru al acestor hormoni va determina poftele alimentare, ducand, astfel, la acumularea kilogramelor. De asemenea, lipsa somnului este un alt factor care duce la senzatia de foame. Asadar, somnul suficient si bun este important pentru prevenirea obezitatii.
  • Durerea de cap (mai ales in timpul ciclului menstrual). Stresul si oboseala pot da dureri de cap, dar si fluctuatiile hormonale din timpul ciclului menstrual pot da dureri de cap sau chiar migrene. Pentru ameliorarea durerilor, poti incerca uleiuri esentiale precum uleiul de lavanda, menta sau musetel.
  • Infertilitate. Cercetatorii au descoperit ca fluctuatiile menstruale ale estrogenului si progesteronului afecteaza in mare masura libidoul.
  • Transpiratii nocturne si bufeuri de caldura. Transpiratia neregulata si excesiva ar putea fi, de asemenea, un semn al unui dezechilibru hormonal. Hormonii controleaza temperatura corpului si, daca nu mai sunt in echilibru, te pot determina sa transpiri mai mult. Bufeurile sunt frecvent asociate cu menopauza.
vacante perfecte

Uneori, dezechilibrul hormonal necesita un tratament medicamentos, iar alteori este suficient sa-ti schimbi stilul de viata: mancare sanatoasa, activitate regulata, exercitii fizice, somn suficient.

Surse folosite:

http://www.healthywomen.org/content/article/signs-hormonal-imbalance

http://www.healthyandnaturalworld.com/the-best-herbs-for-insomnia/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.