Bine te-am gasit! Azi vorbim despre candida. Te invit sa citesti materialul de mai jos, pe care l-am pregatit special pentru tine, si sa-l trimiti si prietenelor tale, daca ti se pare util.
Candida albicans este o ciuperca care traieste, de obicei, in intestine si formeaza impreuna cu multe alte tipuri de microorganisme asa numita flora intestinala. In mod natural, intre aceste microorganisme exista un echilibru care, insa, poate fi tulburat. In urma acestui fenomen, candida se poate inmulti in mod necontrolat, provocand infectii.
Infectia cu candida poate fi declansata de orice factor care produce dezechilibre la nivelul florei bacteriene in corp, precum sanatatea precara, sarcina, stres, tratamente cu antibiotice, steroizi administrati oral, pilule contraceptive. Persoanele cu o sanatate precara fot fi afectate de inmultirea necontrolata a candidei in intestin, cu simptome variate, de la probleme de digestie, gaze intestinale, balonare, pana la oboseala accentuata sau dureri de cap.
Alte posibile cauze ale aparitie candidei includ diabetul necontrolat, hipoaciditatea gastrica, un consum mare de alimente continand drojdie, alcool, carbohidrati rafinari, zaharuri si faina alba.
Una din metodele prin care putem preveni candida o reprezinta adoptarea unei diete echilibrate. Astfel, trebuie eliminate alimentele cu un continut ridicat de zahar sau carbohidrati rafinati, dar limitate si alimentele cu un continut de zaharuri naturale (lapte, fructe sau vin). In ceea ce priveste bauturile cafeinizate, putem creste rezistenta la candidoze prin limitarea la maxim trei cani pe zi de bauturi precum ceai, cafea sau cola.
Este recomandat ca, pentru a impiedica aparitia candidozei, sa includem in dieta alimente precum iaurt cu culturi vii de lactobacilus acidophilus, care ajuta la mentinerea echilibrului benefic al florei intestinale, dar si usturoi si alte alimente cu un continut de Vitamina B6 si B12.
Citeste si: Dificultati la urinat – metode preventive si tratament
Daca esti predispusa la candidoze vaginale, ia urmatoarele masuri:
- Poarta doar lenjerie de bumbac, in locul celei din materiale sintetice, si ciorapi cu port-jartier, in locul dresurilor. Evita pantalonii stramti, pentru o buna circulatie a aerului in zonele genitale.
- Fa baie cu apa cat mai rece.
- Schimba cat mai des prosopul si foloseste-l cu grija in zona genitala, deoarece pielea lezata este mai vulnerabila la infectii cu candida.
- Nu folosi deodorant sau parfum in zona vaginala, pentru ca acestea pot cauza iritatii ale pielii, facand-o astfel mai vulnerabila.
- Cand mergi la toaleta, sterge-te din fata spre spate, pentru a impiedica microorganismele din flora intestinala sa patrunda in vagin.
- Foloseste un produs destinat ingrijirii intime, care contine ingrediente 100% naturale, fara conservanti sau alte substante alergizante, normalizeaza flora vaginala Doderlein, elimina disconfortul local de orice fel si ofera o igiena intima optima.
Aromoterapia este recunoscuta pentru beneficiile ei pentru sanatate, iar candida este una dintre afectiunile care poate fi tratata cu ajutorul uleiurilor esentiale. Uleiul de levantica, cimbru si arbore de ceai au efect antifungic. Umple cada cu apa si toarnai 6 picaturi de ulei de arbore de ceai si 2 picaturi de ulei de cimbru dulce. Stai in cada aproximativ 10 minute. Poti adauga si cateva frunze de papadie, daca ai la indemana.
Citeste si: Alimentatia recomandata pentru o memorie buna
Un alt remediu oferit de aromoterapie este urmatorul: amestea 2 picaturi de ulei de cimbru dulce cu 4 picaturi de ulei de levantica si 2 lingurite de ulei de migdale presat la rece sau ulei de masline si aplica usor pe vulva pentru a calma usturimea.