Home Dieta si sport Pilates: beneficii uimitoare pentru corp si minte

Pilates: beneficii uimitoare pentru corp si minte

166
SHARE
pilates antrenament

Unul dintre sistemele de antrenament fizic care se bucura de o popularitate crescuta in ultimii ani (pe buna dreptate) este metoda Pilates. Este numita astfel dupa creatorul sau, Joseph Pilates, care a proiectat-o la inceputul secolului al XX-lea.

J. Pilates a practicat diferite discipline, precum yoga, gimnastica si traumatologie, iar in urma observarii acestora a creat o metoda proprie de antrenament. El a concluzionat ca, alaturi de imbunatatirea fortei, activitatea fizica ar trebui sa ii invete pe practicanti despre gestionarea respiratiei si controlul mental al acesteia.

vacante perfecte

La inceput, metoda conceputa de J.P. s-a numit Contrologie, pornind de la ideea ca prin ea se doreste controlarea corpului de catre minte, in mod constient.

Principii de baza ale metodei Pilates

Metoda Pilates este guvernata de urmatoarele principii:

Aliniere

Toate miscarile sunt realizate pentru a mentine alinierea coloanei vertebrala, respectand astfel biomecanica corpului. Diferitele posturi ofera flexibilitate, dinamism si control mental.

Centralizare

Scopul Pilates este de a intari centrul puterii corpului, asa cum sunt cunoscuti muschii care inconjoara si sustin coloana vertebrala. Acolo isi are originea forta care va radia catre celelalte parti antrenate.

Concentrare

Succesul metodei depinde si de mentinerea concentrarii necesare in timpul exercitiului. Pentru aceasta, spatiul de antrenament, lipsit de distrageri, este deosebit de important.

Control

Premisa acestui principiu este ca mintea ar trebui sa controleze corpul. De exemplu, sa cauti in mod constient sa exersezi un anumit muschi, cu mintea indreptata asupra lui. Daca nu se faci astfel, ajungi sa faci exercitiul mecanic sau sa antrenezi un alt muschi.

Precizie

Miscarea, ritmul si coordonarea trebuie realizate in mod corect pentru a obtine precizie. La inceput poate fi greu de obtinut, dar cu putin antrenament exercitiile vor fi efectuate exact cum insusi Pilates le-a gandit.

Fluenta

In Pilates, izolarea sarcinilor trebuie evitata. In cadrul metodei, trebuie sa se realizeze un „continuum” al tuturor miscarilor, o fluiditate a lor. Progresul este cheia, iar pentru asta trebuie sa ai rabdare si perseverenta.

Respiratie

Aceasta trebuie sa fie profunda, sa inspiri la inceputul exercitiului si sa expiri in repriza finala. La inceputul practicii Pilates, trebuie sa lucrezi temeinic respiratia.

Tipuri de Pilates

Pe langa Pilates, care se poate fara alt instrument decat corpul insusi, exista si alte variante. Una dintre ele este folosirea unor bile mari care functioneaza ca suport pentru anumite miscari (fitball). O alta varianta foloseste benzi elastice si exista chiar o modalitate care foloseste ca unealta un cerc sau un inel de dimensiuni medii.

Exista, de asemenea, si metoda care foloseste aparatura de dimensiuni mari (Reformer), concepute pentru anumite parti ale corpului sau obiective specifice.

Citeste si: Posturi yoga ideale pentru zona lombara

Beneficiile practicii Pilates

Beneficii fizice

  • Se castiga flexibilitatea corpului si coordonarea miscarilor.
  • Intarire si tonifiere musculara. Desi nu este axat pe exercitii de forta, antrenamentul pentru anumite zone este intens.
  • Consolidarea structurii osoase. Este un antrenament integral, care nu se concentreaza doar pe muschi.
  • Recuperarea nivelurilor de energie. Lucrand pe deplin corpul, acesta raspunde cu o crestere a nivelului de energie.
  • Completeaza alte discipline sportive. Anumite sporturi se concentreaza doar pe construirea muschilor sau sunt foarte limitate in miscari. Unii sportivi stiu asta si merg la Pilates pentru a-si completa antrenamentele.
  • Vindecarea ranilor. Pilates este indicat ca fizioterapie sau reabilitare in anumite afectiuni osoase si ale spatelui.
  • Corectarea posturii. Prin intarirea „centrului puterii” se recupereaza postura corecta.
  • Imbunatatirea circulatiei sangelui si a sistemului limfatic. Este rezultatul coordonarii miscarilor intr-un anumit ritm. Aceasta dinamica, impreuna cu respiratia, stimuleaza procesele circulatorii si limfatice.
  • Intarirea abdomenului. Tonifierea se realizeaza in partea abdominala, intarind muschii acestei zone.

Citeste si: 4 semne ale deshidratarii

Beneficii mentale

  • Eliminarea stresului. Acest lucru se datoreaza tehnicilor de respiratie si exercitiilor pentru relaxare.
  • Imbunatatirea somnului. Adormi usor si ai un somn de calitate.
  • Se dobandeste constiinta de sine a propriului corp. Acest lucru se datoreaza concentrarii care este necesara fiecarei structuri exercitate.

Beneficii estetice

  • Datorita alungirii muschilor cu o intindere controlata si alinierii sustinute cu coloana vertebrala, aspectul fizic se imbunatateste.
  • Sanatate, sinonim cu frumusete. Optimizarea sanatatii integrale, a corpului si a mintii, se reflecta de asemenea la exterior.

Ca in orice disciplina de antrenament, este esential, in timpul efectuarii Metodei Pilates, sa ai o alimentatie echilibrata si o hidratare adecvata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.