Home Sanatate Ce este sindromul de oboseala cronica?

Ce este sindromul de oboseala cronica?

222
SHARE
oboseala cronica

Oboseala cronica este o tulburare cognitiva caracterizata prin stari de oboseala si slabiciune extrema. Afla tot ce trebuie sa stii despre el din acest articol!

Este posibil ca multi oameni sa nu stie in ce consta sindromul de oboseala cronica. Desi aceasta boala nu este atat de frecventa, ea are manifestari care pot deveni atat de intense incat provoca „handicapul„ persoanei care sufera de ea.

vacante perfecte

In linii mari, sindromul de oboseala cronica este o boala care se caracterizeaza printr-o stare de epuizare fizica si psihica extrema. Se estimeaza ca intre 5% si 20% din populatie poate suferi un episod de oboseala cronica pe parcursul vietii.

Cu aceasta afectiune se confrunta in principal adultii, iar prevalenta este semnificativ mai mare la femei. Practic, acest sindrom afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati. De aceea, draga mea, este important sa stii in ce consta sindromul de oboseala cronica, pentru a cere ajutor atunci cand simti ca te confrunti cu el. Citeste in continuare si afla totul despre aceasta tulburare!

Cauzele sindromului de oboseala cronica

Cauzele acestei afectiuni nu sunt in totalitate cunoscute. Cel mai probabil, nu exista o singura cauza capabila sa provoace oboseala cronica, ci mai degraba un amalgam de circumstante si factori de risc.

Citeste si: Cele mai bune remedii pentru durerile de dinti

Cercetatorii inclina spre patru factori posibili pentru aparitia sindromului de oboseala cronica, astfel:
Infectii virale: desi nu s-a gasit nicio relatie intre infectiile cauzate de virusi si oboseala cronica, adevarul este ca unele persoane infectate cu virusul Epstein-Barr si febra Q dezvolta acest sindrom.
Modificari ale sistemului imunitar: Oboseala cronica poate fi declansata de modificari in modul in care organismul raspunde la stres sau infectie.
Un grad ridicat de stres fizic si psihic: multe persoane care sufera de oboseala cronica raporteaza ca au fost anterior expuse la un grad ridicat de stres sau au trecut printr-o situatie dificila.
Alterari ale metabolismului: s-a descoperit ca modul in care celulele produc energie este diferit la persoanele diagnosticate cu acest sindrom. Cu toate acestea, nu se stie daca aceasta ar putea fi o cauza sau o consecinta.

Simptome si manifestari ale oboselii cronice

Dupa cum indica numele, principala caracteristica a acestei tulburari este oboseala sau oboseala persistenta. Aceasta stare nu poate fi explicata prin cauze naturale, cum ar fi volumul de munca sau exercitiile fizice. In plus, exista alte doua simptome centrale: deteriorarea starii dupa sport si dificultati de somn.

Pe de alta parte, este obisnuit ca persoanele cu oboseala cronica sa experimenteze unul dintre aceste simptome: probleme cognitive precum uitarea, dificultati de concentrare sau stari de ceata mentala, deteriorarea starii cand persoana sta in picioare sau stand.

De asemenea, pot aparea simptome somatice sau fizice, precum: durere in gat, probleme digestive, alergii, sensibilitate excesiva la zgomot si lumina.

Citeste si: 4 exercitii care te ajuta sa te relaxezi

Tipuri de tratament pentru imbunatatirea calitatii vietii

In prezent, nu exista niciun tratament cunoscut pentru a pune capat sindromului de oboseala cronica. Tratamentele sunt menite sa reduca simptomele si, prin urmare, sa imbunatateasca calitatea vietii.

Tratamentul principal include o combinatie de psihoeducatie privind obiceiurile sanatoase si medicamente pentru atenuarea durerii si a anxietatii.

De asemenea, este recomandat ca oamenii sa se angajeze in activitate fizica treptat. Aceasta se va face intotdeauna sub supravegherea unui profesionist din domeniul sanatatii si adaptat in functie de starea persoanei si de severitatea sindromului.

Asadar, raman multe de invatat despre oboseala cronica.
Simptomele oboselii cronice par a fi clare, dar inca mai raman multe de investigat. Nu numai despre cauzele pentru a dezvolta strategii de prevenire, ci si despre viitoarele tratamente pentru a o depasi.

Faptul ca este o tulburare extrem de putin cunoscuta face dificil pentru persoanele care sufera de oboseala cronica sa-si recunoasca simptomele si sa ceara ajutor. Din acest motiv, este necesar sa-i oferim mai multa vizibilitate si sa nu ignoram niciuna dintre manifestarile acestei afectiuni. Detectarea precoce este esentiala pentru o actiune rapida.

Citeste si: Autenticitatea ca stil de viata

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.