Home Lifestyle 12 curiozitati din lumea fascinanta a vinului

12 curiozitati din lumea fascinanta a vinului

1004
0
SHARE
curiozitati despre vin

Despre vin avem legende si intamplari dinainte de Hristos. De exemplu, intre 510 si 323 i.H, in timpul lui Socrate si Hipocrat, se spune ca vinurile erau pastrate in lagynos, recipiente din lut, protejate de o impletitura din rachita. Acestea au fost precursoarele sticlelor fiasco italienesti, in care se pastrau vinurile Chianti inferioare, din Toscana.

Aristofan, dramaturgul grec, spunea ”Aduceti-mi un pocal de vin, ca sa-mi umezesc mintea si sa spun ceva inteligent”. Noi n-avem nevoie de un pocal de vin, dar avem multe curiozitati din lumea vinului pe care vi le expunem mai jos si care speram sa va indemne sa cautati mai multe despre fascinanta lume a vinului:

  1. Grecii au fost prima civilizatie in care oamenii de rand beau vin in mod regulat. In general, acestia beau vin alb chihlimbariu, numit Retsina. Un vin infuzat cu rasini din copac, pe post de conservant.
  2. Richard Inima de Leu a fost cel care a facut cunostinta englezilor cu vinul de Bordeaux. Ajuns duce de Aquitane la 15 ani, Richard domnea intregul taram al vinului de Bordeaux. El a urcat apoi pe tronul Angliei si a condus cea de-a treia cruciada, in secolul 12. Din Bordeaux erau atunci incarcate butoaie grele cu vin Claret, de care englezii s-au indragostit.
  3. Chateau D’Yquem a fost singurul vin alb care a primit clasificarea Premier Cru la Expozitia de la Paris din 1855. Pe pielita boabelor de struguri se gaseste un mucegai nobil, care influenteaza concentratia de zahar si arome. Aceasta face ca acest vin sa fie cu adevarat special. In 1996, a fost preluat de LVMH, care detine Louis Vuiton, Dom Perignon, Dior. Dior are acum o lotiune realizata din seva extrasa din viile de la Chateau D’Yquem.
  4. Numele Dom Perignon vine de la un calugar benedictin, pivnicer in regiunea Champagne (1668). El a fost unul dintre primii vinificatori care au folosit dopuri din coaja arborelui de pluta. Inainte se foloseau dopuri din lemn, din ceara, din tesaturi inmuiate in ulei.
  5. Folosind dopurile lui Perignon, vinurile imbuteliate inainte de finalizarea procesului de fermentatie pastrau o cantitate de CO2 care se elibera ulterior.
  6. Varietatea cea mai apreciata de Grand Cru Champagne este Dom Perignon a casei Moet&Chandon. Acesta este un cuvee (amestec) iconic, creat in 1936 de contele Robert Jean de Vogue.

„Abtinerea de la vin nu te va ajuta sa traiesti mai mult, dar cu siguranta ca asa ti se va parea„ Gordon Howell

evenimente companii

7. Cea mai mare crama de restaurant din lume apartine Bern’s Steak House – Florida. 90.000 de sticle sunt stocate in pivnite, iar alte 500.000 sticle se afla intr-un depozit apropiat restaurantului.

8. Vita de vie este planta cu cea mai mare productie de fructe din lume. Spania detine cele mai multe podgorii (aproximativ 1.116.000 hectare cultivate cu vita de vie). Locul doi este ocupat de Franta, iar locul 3 de catre Italia. Urmeaza Turcia, China si SUA.

9. Cea mai vehe sticla de vin scoasa la licitatie continea un Tokaji unguresc din 1646. Aceasta a fost vanduta la Londra, de casa Sotheby’s, in 1984.

10. Chateau Petrus 1945, 1946, 1947 sunt unele dintre cele mai nobile si mai costisitoare vinuri de Bordeaux.

11. Noua Zeelanda se afla pe harta internationala a vinurilor, mai alea datorita Sauvignon Blanc, de o calitatea superioara vinurilor frantuzesti.

12. Leland Stanford este unul dintre marii antreprenori din lumea vinului. In 1881, acesta detinea mai mult de 1400 hectare de podgorii, cea mai intinsa suprafata continua cultivata cu vita de vie din lume. In 1891, el a fondat Universitatea Stanford, al carui prim student a fost viitorul presedinte Herbert Hoover.

Citeste si: 3 muzee mai putin cunoscute din Bucuresti, pe care merita sa le vizitezi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.