Home Lifestyle Scurt ghid de bune maniere si savoir-vivre pentru masa de Craciun

Scurt ghid de bune maniere si savoir-vivre pentru masa de Craciun

1975
SHARE
masa de craciun

Craciunul este pentru fiecare dintre noi o sarbatoare a sperantei si bucuriei, a pacii si inaltarii spirituale. Craciunul este sarbatoarea in care familiile si prietenii se reunesc in jurul unei mese bogate si fac schimb de cadouri.

Masa si meniul de Craciun nu trebuie lasate la voia intamplarii, ci trebuie pregatite cu mult simt de raspundere. In ceea ce priveste amenajarea mesei de Craciun, este momentul sa alegi culori tari si gablonturi pentru un aspect sofisticat. Poti alege, de exemplu, o fata de masa de culoare rosie, farfurii aurii si servetele verzi.

vacante perfecte

Ca sa redai spiritul acestei mari sarbatori, decoreaza masa de Craciun cu lumanari, ramuri si conuri de brad, stelute aurii si globuri colorate.

Modul de decorare al mesei de sarbatoare trebuie sa tina cont si de dimensiunea spatiului. Daca dispui de un spatiu intins, iar masa are dimensiuni importante, poti opta pentru elemente decorative: flori si lumanari colorate. Armonia coloristica intre servete, flori, tacamuri, fata de masa va conferi eleganta mesei de Craciun.

Dar, ca o masa festiva sa se bucure de succes, trebuie sa tii seama si de stilul si varsta invitatilor, tipul de meniu, ajutorul de care dispui pentru a pregati totul pentru Craciun, dar si de bugetul de care dispui. Mai bine optezi pentru ceva simplu, dar curat, decat ceva sofisticat, dar prea incarcat. Ideea este sa nu te complici.

In ceea ce priveste meniul, alege preparate care nu necesita pregatiri speciale pe timpul cat invitatii sunt prezenti. Exclude felurile care solicita din partea invitatilor o mare dexteritate sau care implica riscuri. Nu cauta sa impresionezi invitatii cu arome si combinatii noi decat daca esti cu adevarat experta in pregatirea acestora. Meniul traditional de Craciun include preparate care nu se regasesc pe masa in fiecare zi, precum piftie, cozonac, salata Boeuf. Un bufet cu toate aceste delicii culinare te poate scapa de complicatii cu servirea, dar nu te va scuti si de amenajarea mesei de Craciun.

Daca in seara de Craciun sunt si invitati de o anumita varsta, serveste si preparate mai usor de digerat. O salata bogata in fibre trebuie sa insoteasca intotdeauna un meniu de Craciun.

La inceputul mesei, anunta in cateva cuvinte meniul, pentru ca fiecare „sa-si dozeze fortele„ in functie de preferinte.

Daca esti tu cea invitata la masa de Craciun, nu vei incepe sa mananci decat dupa ce gazda se aseaza la masa si ia o prima inghititura. Doar daca pregatirea unor preparate cer prezenta gazdei la bucatarie, aceasta poate cere mesenilor sa inceapa fara ea.

Nu te servi de doua ori din acelasi preparat, decat daca gazda te invita.

In ce priveste ordinea de servire, femeile sunt servite primele. Cand ai la masa prieteni, respecta intotdeauna prioritatile: doamna aflata in dreapta gazdei este servita prima. Un barbat trebuie intotdeauna (chiar si in familie) s-o invite pe vecina sa de masa sa se serveasca mai intai. Gazda se serveste ultima.

Intotdeauna trebuie sa servesti bucata cea mai apropiata, fara a alege, fara a ezita si fara a rasuci platoul. Ia macar simbolic din fiecare preparat oferit: e nepoliticos sa refuzi un fel de mancare sub pretext ca nu-ti place.

Cum se folosesc tacamurile?

In ceea ce tacamurile, furculitele se aseaza in stanga farfuriei, cutitele si lingurile, in dreapta, in ordinea in care vor fi utilizate, incepand din exterior. Nu aseza mai mult de trei tacamuri de o parte si de alta a farfuriei.

Tacamurile se tin de mijlocul manerului, dar nu se apuca strans. Foloseste cutitul cu mana dreapta si manuieste furculita cu mana stanga. Cutitul va fi folosit doar pentru taierea carnii, iar furculita va fi folosita pentru taierea legumelor si a oualelor.

Niciodata nu vei duce cutitul la gura si nu il vei tine in pozitie verticala, este lipsit de eleganta si periculos.

Cand nu te folosesti de ele, tacamurile se aseaza usor pe farfurie, nu sprijinite cu manerul pe masa si partea superioara pe farfurie.

Cand ai terminat un fel de mancare, pune tacamurile cu varful in jos pe parginea din dreapta a farfuriei, nu le lasa incrucisate in farfurie.

Cum se serveste vinul?

Vinul este prezentat invitatilor de catre gazda, cu mana dreapta. Daca esti in postura gazdei, vei prezenta numele fiecarui vin si, eventual, anul. Sticla trebuie tinuta de corpul ei, nu de partea de jos si nici de cea anterioara. Aratatorul va fi intins pe gatul sticlei, pentru a o putea ridica usor, fara a lasa sa pice vin pe masa. In calitate de gazda vei avea grija ca paharele sa fie mereu pline.

Inainte de a pune vinul in pahare, gazda va turna putin vin in paharul sau, astfel incat sa scurga vinul care s-a aflat in contact cu dopul. Abia apoi gazda va servi vecinele si mai apoi vecinii de masa.

Masa de Craciun trebuie sa aiba un caracter atractiv, care sa stimuleze pofta de mancare si buna dispozitie. Speram ca-ti sunt utile aceste informatii si le vei pune in practica in acest an de Craciun.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.