Home Dieta si sport Alimentele interzise in diabet zaharat

Alimentele interzise in diabet zaharat

4664
SHARE
alimente-interzise-diabet-zaharat

Conform Raportului national din 2017, privind diabetul zaharat, peste 30 de milioane de persoane (10% din populatie) din Statele Unite au diabet, aceasta boala fiind cea de-a saptea cauza de deces. Diabetul este o boala legata de nivelurile ridicate de zahar din sange. Insulina, un hormon care este transportat in celule pentru a fi folosit ca energie, este eliberat de pancreas pentru a ajuta la depozitarea zaharului si a grasimilor. Dar persoanele cu diabet nu raspund corect insulinei, ceea ce determina cresterea nivelului zaharului din sange.

Exista o diferenta intre diabetul de tip 1 si cel de tip 2. Iata ce cauzeaza aceste afectiuni:

vacante perfecte

Diabetul zaharat de tip 1 este numit de obicei “diabetul juvenil”, deoarece tinde sa se dezvolte la persoanele tinere, pana in 20 de ani. Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca celulele care produc insulina in pancreas. Deteriorarea celulelor pancreatice duce la o capacitate redusa sau la incapacitatea de a crea insulina. Unele dintre cauzele comune pot include virusi, organisme modificate genetic, metale grele sau alimente precum graul, laptele de vaca si soia – ale caror proteine pot provoca leziuni ale intestinului si care, la randul lor, provoaca inflamatii in tot corpul, iar in timp poate duce la boala autoimuna. Modificand alimentatia, se pot observa imbunatatiri majore ale nivelului zaharului din sange, pacientul putand reduce adesea dependenta sa de insulina si de medicamente.

Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet si, spre deosebire de diabetul de tip 1, apare de obicei la persoanele cu varsta peste 40 de ani si, in special, la cei supraponderali. Diabetul de tip 2 este o tulburare metabolica cauzata de cresterea nivelului de zahar din sange. Exista multe cauze care stau la baza diabetului de tip 2: alimentatia deficitara, supraponderabilitatea, viata sedentara, stresul ridicat, diabet in familie, tensiune arteriala crescuta sau alta boala de inima, afectiunea hormonala (cum ar fi hipertiroidismul, sindromul ovarului polichistic), expunerea la toxine, virusi, substante chimice nocive, anumite medicamente care perturba productia de insulina. Diabetul zaharat tip 2 este o boala periculoasa care poate conduce la multe alte boli atunci cand nu este gestionata corespunzator, incluzand problemele renale, orbirea, amputatiile piciorului, afectarea sistemului nervos si chiar moartea.

Ce poti face?

Consuma urmatoarele alimente, daca ai diabet zaharat:

  • Alimentele bogate in fibre contribuie la incetinirea absorbtiei glucozei, la reglarea nivelului de zahar din sange si la sprijinirea detoxifierii. Scopul este de a manca cel putin 30 de grame de fibre pe zi, care pot proveni din legume (cum ar fi varza de Bruxelles, mazare si anghinare), avocado, fructe de padure, nuci si seminte, in special seminte de chia si seminte de in.
  • Alimente bogate in crom: Cromul este un nutrient implicat in metabolismul normal al carbohidratilor si al lipidelor si poate echilibra in mod natural nivelul zaharului din sange. Broccoli are cele mai mari cantitati de crom, dar il poti gasi si in fasole verde, drojdie de bere si carne de vita.
  • Alimentele bogate in magneziu: Magneziul poate ajuta la reglarea nivelului zaharului din sange. Cercetarile arata ca diabetul este frecvent asociat cu deficitul de magneziu. Spanacul, semintele de dovleac, migdalele, iaurtul si fasolea neagra contin magneziu.
  • Grasimi sanatoase: Laptele de cocos, untul de ghee pot duce la echilibrarea nivelului de zahar din sange.
  • Proteine curate: Peste, carne de vita, puiul crescut la tara, lamaie, oua.
  • Alimente cu indice glicemic scazut: Fructe de padure, nuci, seminte, avocado, nuca de cocos, oua, peste si lapte bio.

Elimina aceste alimente care afecteaza nivelul zaharului in sange:

  • Zaharul rafinat: zaharul rafinat si alte bauturi dulci sunt daunatoare. Aceste forme de zahar intra rapid in sange si pot provoca cresteri extreme ale glicemiei. Chiar daca indulcitorii naturali cum ar fi mierea si siropul de artar sunt optiuni mai bune, ele pot afecta in continuare nivelurile de zahar din sange, deci ar fi bine sa le folosesti ocazional. Cea mai buna optiune ar fi stevia, un indulcitor natural care nu are un impact atat de mare.
  • Cerealele: Cerealele, in special cele cu gluten, cum ar fi graul, contin cantitati mari de carbohidrati. Glutenul poate provoca inflamatia intestinala, care afecteaza hormoni precum cortizolul si leptina si poate duce la cresterea nivelului de zahar din sange.
  • Laptele de vaca si produsele lactate ar trebui eliminate in special in cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 1. Lactatele pot fi niste alimente extraordinare pentru echilibrarea zaharului din sange, cu o singura conditie: sa fie eco/bio (obtinute de la animalele crescute pe pasuni).
  • Alcoolul: Alcoolul poate creste periculos zaharul din sange si poate duce la toxicitate hepatica. Berea si bauturile alcoolice dulci sunt extrem de bogate in carbohidrati si ar trebui evitate.
  • Alimentele modificate genetic: porumbul, soia si canola au fost legate de afectiunile renale si hepatice si pot favoriza diabetul. Alege doar produsele eco.
  • Uleiul vegetal, uleiul de soia si uleiul de canola. Deoarece aceste uleiuri sunt prelucrate, tratate la temperaturi foarte mari si combinate cu agenti de albire si coloranti artificiali, s-a constatat ca au fost in stransa legatura cu multe probleme de sanatate, inclusiv diabet.

Exercitiile fizice simple, precum mersul pe jos timp de 20 – 30 de minute in fiecare zi, pot fi extrem de benefice, mai ales dupa ce mananci. Studiile arata ca exercitiul fizic imbunatateste controlul glicemiei si poate preveni sau intarzia diabetul de tip 2.

Surse folosite: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.