Home Calatorii City break Praga: 20 de obiective turistice de vazut

City break Praga: 20 de obiective turistice de vazut

1501
SHARE
City break la praga
Pisanieprac.info

Praga, Perla Europei de Est cum i se mai spune, este o destinatie pe care trebuie sa o „bifezi„ in lista ta de calatorii. Aflata pe lista Patrimoniului Mondial, Praga iese in evidenta datorita elegantei fiecaruia dintre cartierele sale, intr-o ”revolutie” de culori: acoperisurile rosii din Malá Strana si fatada castelului din Troja, turnurile verzi ale bisericii Sf. Nicolae, sagetile neagre ale Bisericii Maicii Domnului din Týn, temelia Teatrului National din Praga. Dar culorile ar fi nimic fara stilurile arhitecturale, care fac din Praga un intreg: gradinile palatelor in stil baroc, goticul bisericii Notre-Dame-de-Tyn ori stilul Art Nouveau al Casei Municipale.

Citeste si: Destinatii de vacanta ieftine in Europa

Sunt mai putin de 3 ore de zbor pana la Praga, ceea ce inseamna mai putin in comparatie cu alte orase europene (de exemplu, Lisabona). In randurile urmatoare vei gasi 20 de locuri pe care nu ar trebui sa le ratezi aici:

  1. Podul Carol, cel mai faimos pod din Praga, conecteaza orasul vechi cu cartierul Malá Strana. Conform legendei, regele Carol al IV-lea ar fi pus prima piatra a podului, pe 9 iulie 1357. Opreste-te la capatul podului dinspre orasul vechi si vei avea parte de o priveliste extraordinara. Vei observa turnurile si cupolele cladirilor din orasul vechi si coloanele catedralei Sf. Vit. Cele 30 de statui care reprezinta sfinti si strajuiesc podul au fost realizate in secolul al XVII-lea.
  2. Piata Orasului Vechi nu este doar un loc plin de istorie, cu cladiri din perioada renascentista si baroca. Unele dintre cele mai interesante monumente ale orasului sunt biserica Týn si turnul primariei, construit in secolul al XIV-lea.
  3. Ceasul astronomic. Timp de 600 de ani, ceasul astronomic din Piata Orasului Vechi a batut inima Pragai in ritmul orelor. La fiecare saizeci de minute, figurinele celor doisprezece apostoli se ivesc din ferestrele care inconjoara ceasul, in timp ce o statueta din schelet suna clopotul.
  4. Fantana de fier care dateaza de la 1560 si este in centrul Pietei mici.
  5. O capodopera a Art Nouveau, Casa Municipala gazduieste concertele Orchestrei Simfonice din Praga, expozitii temporare si o cafenea. Alaturi de Casa municipala vei vedea Turnul Pulberii, un vestigiu al cetatii vechiului oras. 
  6. Din varful dealului Hradčany, Castelul Praga domina orasul. De-a lungul secolelor, aceasta fortareata a fost marita de-a lungul timpului. Conform Guinness Records, este cel mai vechi castel din lume. Este un complex arhitectural impresionant, plin de monumente: Catedrala Sf.Guy, Bazilica Sf. Gheorghe, Gradina Regala.
  7. Catedrala Sf. Vit este o capodopera a artei gotice. Aici se afla mormintele multor regi cehi si sfinti (capela Sf. Wenceslas – cu mormantul in care se pastreaza moastele sfantului, cu peretii acoperiti cu pietre semipretioase si picturi ce reprezinta viata lui Wenceslas sau sarcofagul Sf. Ioan din Nepomuk). Din turn, panorama este impresionanta.
  8. Bazilica Sf. Gheorghe, construita in stil romanic, este unul dintre cele mai vechi monumente din Praga.
  9. Strada Aurului. Se spune ca aici ar fi locuit alchimistii adusi de Rudolf al II-lea pentru a face aur. Linia sa sinuoasa l-ar fi inspirat pe Kafka atunci cand a criticat caracterul labirintic al administratiei in ”Procesul”. Casa scriitorului se afla la numarul 22.
  10. Cartierul Mala Strana cu case si gradini in stil baroc.
  11. Sub castel, gradinile Palatului din Praga ofera o promenada linistita si o panorama splendida a orasului.
  12. Zidul Pacii John Lennon, aflat pe drumul ce duce catre podul Certova, ”mazgalit” cu versuri din cantecele lui Lennon si cu mesaje de pace.
  13. Pe dealul Petřín, o constructie de fier aminteste de Turnul Eiffel. Este un model miniatural al turnului de la Paris. In imprejurimi se afla si Observatorul Petřín.
  14. Gradina-terasa Vrtbovská a fost construita in stil baroc italian intre 1715-1720. Vratislav, Schönborn si Lobkowicz sunt alte trei gradini baroce de pe dealul Petřín.
  15. Construita intre secolele XVII-XVIII, biserica Sf. Nicolae reprezinta unul dintre cele mai bune exemple de stil baroc. Interiorul este dominat de nuante de roz si verde.
  16. Strada Nerudova. Una dintre cele mai renumite strazi din Praga isi datoreaza numele unui scriitor ceh, Jan Neruda, care a trait in secolul al XIX-lea. Dar este cel mai bine cunoscuta pentru blazoanele caselor care au fost folosite in loc de numere. Aceste simboluri au indicat functia proprietarului locuintei. Casa “celor trei violonisti” a fost astfel detinuta de o familie de lutieri. Tot aici exista Palatul Morzin si Palatul Thun-Hohenstein. Arcada de la numarul 13 ascunde unul dintre cele mai intortocheate pasaje, despre care se spune ca ar fi bantuit de fantome.
  17. Teatrul de Stat a fost construit in 1780. Aici a avut loc, in octombrie 1787, premiera mondiala a operei lui Mozart, Don Giovanni.
  18. Poreclita “Champs-Elysées” din Praga, Piata Wenceslas concentreaza nenumarate magazine, restaurante, hoteluri. Piata Wenceslas a fost proiectata initial de Carol al IV-lea, cu scopul de a servi drept piata pentru cai. La sfarsitul acestei lungi artere, poti vedea Muzeul National. In aceasta Piata, in noiembrie 1989, s-au strans 500.000 de cetateni ai orasului Praga care au protestat impotriva regimului comunist. Dupa o saptamana de proteste, guvernul comunist a capitulat fara a face varsare de sange, puterea fiind preluata de un guvern democratic, avandu-l la conducere pe presedintele Vaclav Havel.
  19. Casa care danseaza, poreclita ”Fred si Ginger”, a fost realizata in 1996 de arhitectul Frank Gehry. Datorita unui turn din sticla si otel care se detaseaza din structura principala, ai senzatia ca un cuplu danseaza.
  20. Tot din seria constructiilor ciudate, merita vizitate cladirile cubiste, opera lui Josef Chochol. De exemplu, cladirea de apartamente de pe strada Neklanova nr.30, o adevarata opera de arta, cadrele piramidale ale ferestrelor si ceramica de pe acoperis fiind geniale.
vacante perfecte

Ai si alte sugestii? Lasa-ne un comentariu la acest articol!

Citeste si: Cum sa previi sindromul post vacanta?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.