Home Sanatate Care sunt cele mai comune fobii in lume?

Care sunt cele mai comune fobii in lume?

1374
SHARE
Cele mai comune fobii din lumeCele mai comune fobii din lume

”De ce ti-e frica, nu scapi!”, spune o veche zicala romaneasca. Asa sa fie oare? Ba scapi, fiindca orice frica are o cauza si un leac. Dar cu fobiile cum stam? Conform DEX, fobia este definita ca fiind o ”stare de teama obsedanta” sau ”repulsie excesiva fata de ceva; aversiune nerezonabila”. O iei la goana cand vezi un paianjen sau vreun sarpe? Ti-e teama de lift, de metrou, de spatiile inguste sau, din contra, de spatiile largi, cu prea multi oameni? Ti-e frica de durere, dentisti, injectii sau sa vezi sange? Dar de inaltimi? Acestea sunt cateva dintre fobiile cele mai comune din lume. Insa exista si fobii intalnite mai rar sau ciudate, de exemplu, teama de clovni sau de praf, de curenti, de flori. Oricare ar fi cauza, fobiile sunt afectiuni care pot fi tratate, in ciuda faptului ca statisticile arata ca doar 23% urmeaza un tratament pentru anxietate.

Top 10 cele mai comune fobii in lume:

  • Arahnofobia reprezinta teama de paianjeni sau de insecte, in general. 30,5% dintre cei care sufera de aceasta fobie locuiesc in SUA, iar teama lor este generata de faptul ca unele specii de paianjeni sunt mortale.
  • Ofidiofobia este teama de serpi si afecteaza aproape o treime din populatia adulta. Ca si in cazul paianjenilor, teama este din cauza faptului ca exista multi serpi veninosi.
  • Acrofobia reprezinta frica de inaltimi sau de teama de a cadea. Oamenii intra in panica si nu mai sunt in stare sa urce sau sa coboare. Aproape 10% dintre americani sufera de acrofobie.
  • Agorafobia este teama de spatii deschise sau aglomerate. Teama ii impiedica sa intre in mall-uri, piete, teatre sau alte zone aglomerate si doar gandul sau vederea unui astfel de spatiu din care crede ca nu va scapa duce la un atac de panica.
  • Claustrofobia este fix opusul agorafobiei si reprezinta teama de spatii inchise si restranse. 7% din populatia lumii sufera de claustrofobie si doar 2% cauta tratament. Aceasta fobie este legata de teama de sufocare.
  • Cinofobia reprezinta frica de caini si este una dintre cele mai frecvente fobii animale din intreaga lume. Aproape 36% dintre suferinzi (in SUA) cauta tratament pentru cinofobie si multi dintre acestia recunosc ca le este frica si de pisici (gatofobie). Aproape 75% sunt femei, dar fobia ii afecteaza si pe barbati. Teama apare, de obicei, in copilarie.
  • Astrafobia este teama de traznete si fulgere. 2% dintre americani sufera de asa ceva, insa exista tratamente.
  • Misofobia este teama de microbi si duce, adeseori, la izolare, deoarece oamenii cred ca mancarea este contaminata, dar duce si la alte fobii, precum agorafobia sau diverse tulburari de anxietate.
  • Aerofobia este frica de zbor, care afecteaza aproape 6,5% din populatia lumii. Fobia este, de obicei, asociata cu alte temeri, inclusiv agorafobia (teama de a nu fi in stare sa scape) si claustrofobia (teama de spatii mici si restranse). Fireste, simplul gand al unui zbor poate provoca atacuri de panica.
  • Odontofobia este frica de dentist. Doar simpla idee de a merge la dentist sau sunetul frezei dentare provoaca, adesea, atacuri de panica. In aceeasi sfera intra si frica de spital (nosocomefobia), de injectii (trypanofobia) sau de doctori, in general (iatrofobie).

O lista completa a fobiilor gasiti aici. Tu ce fobie ai?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.