Home Sanatate Ce este dislipidemia si cum o tratezi in mod natural?

Ce este dislipidemia si cum o tratezi in mod natural?

1939
SHARE
tratament dislipidemie

Dislipidemia reprezinta un grup de tulburari caracterizate prin modificari ale lipidelor plasmatice sau lipoproteinelor. Cu doua dintre aceste forme suntem familiarizati: colesterolul si trigliceridele.

Dislipidemia se manifesta prin cresterea nivelului de colesterol din plasma, a trigliceridelor ori a ambelor, sau printr-un nivel al lipoproteinelor cu densitate ridicată. Dislipidemia este uneori numita și hiperlipidemie.

vacante perfecte

In cazul adultilor, colesterolul nu trebuie sa depaseasca 200 mg/dl. Persoanele care au niveluri mai ridicate sunt de doua ori mai predispuse la aparitia bolilor de inima si, din pacate, mai putin de jumatate dintre persoanele cu colesterol ridicat primesc tratament sau adopta un stil de viata echilibrat, pentru reducerea nivelului colesterolului rau.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale dislipidemiei (colesterol mare sau trigliceride ridicate)? Acestea includ atat factori genetici, dar si obiceiuri de viata – consumul de alimente procesate, sedentarismul, medicamentele.

Dupa diagnosticarea dislipidemiei, expertii sunt de parere ca schimbarea stilului de viata este prioritatea numarul 1, pentru a preveni complicatiile ulterioare.

Simptomele dislipidemiei

Atunci cand dislipidemia este usoara, este posibil ca adultii sa nu aiba simptome, dar, in cazurile severe, aceasta poate pune viata in pericol si necesita ingrijire imediata.

Cand apar simptomele dislipidemiei, persoana in cauza sufera (adesea) si de boala vasculara, boala coronariana, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferiferica.

Simptomele dislipidemiei includ: 

  • xantomi eruptivi (leziuni ale capsulelor mici, rosii sau galbene) care apar cel mai frecvent pe picioare, genunchi, coate, spate sau fese.
  • dureri musculare si osoase
  • pierderea memoriei, confuzia si alte probleme neurologice in cazuri grave
  • neuropatia
  • dureri in piept, dificultati de respiratie, amorteala si furnicaturi in brate.

Dislipidemia poate conduce la complicatii, mai ales cand persoana prezinta si alti factori de risc cardiovascular (antecedente de hipertensiune arteriala, sindrom metabolic, obezitate, diabet, antecedente familiale de boala coronariana prematura).

Tratamentul conventional pentru dislipidemie

Scopul tratamentului pentru dislipidemie este prevenirea progresiei bolilor care includ: boli cardiovasculare aterosclerotice, sindroame coronariene acute, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitor sau boala arteriala periferica.

Tratamentul pentru dislipidemie va include schimbari ale stilului de viata, impreuna cu administrarea unor medicamente pentru tratarea nivelurilor foarte inalte de colesterol si trigliceride (atunci cand este cazul).

  1. Adopta o dieta anti-inflamatorie – limiteaza consumul de grasimi saturate si evita alimentele procesate. Creste aportul de fibre, in special a celor solubile (include legume cu frunze verzi; fasole și leguminoase; anghinare; chia și semințele de in; migdale și nuci; cartofi dulci; avocado, fructe de padure, mere, pere si alte fructe)
  2. Fa suficient sport – pentru reducerea inflamatiei, reglare hormonala si scadere sanatoasa in greutate, exercitiul fizic este intotdeauna recomandat. Unele studii sugereaza faptul ca dupa un program de exercitii regulate, concentratia de trigliceride scade cu aproximativ 30%.
  3. Trateaza conditiile de sanatate contributive – tratamentul dislipidemiei trebuie sa includa intotdeauna corectarea problemelor care cresc riscul de boli grave, precum hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat.
  4. Limiteaza consumul de alcool si tutun – renuntarea la fumat, alcool si neutralizarea medicamentelor sunt pasi importanti pentru a preveni progresul dislipidemiei. Aceste obiceiuri conduc si la alte boli, precum cele ale ficatului sau rinichilor.
  5. Ia suplimente alimentare de calitate, daca este cazul – uleiul de peste are efect anti-inflamator si previne hipertensiunea arteriala, Coenzima Q10 poate sustine reglarea tensiunii arteriale, acidul lipoid este un antioxidant care ofera protectie impotriva oxidarii LDL.

 

Surse folosite: https://draxe.com

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.